Autor textu: TASR
16.09.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Sú to romány pre tínedžerov alebo priaznivcov zdravého životného štýlu.

Foto: TASR

Bratislava 16.09.2019 (TASR)

 Nové tituly detektívky, detektívneho trileru, severského krimi, románu pre tínedžerov či zdravého životného štýlu pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Švédsky novinár a spisovateľ David Lagercrantz je autorom detektívneho trileru Dievča, ktoré musí zomrieť. Je v poradí šiestym dielom série Millenium, ktorá patrí medzi najúspešnejšie a najpredávanejšie série na svete. V štokholmskom parku zomrie bezdomovec. Na prvý pohľad to vyzerá ako bežné tragické úmrtie, no patologičke Fredrike Nymanovej sa čosi nepozdáva. Bezdomovca opakovane počuli blúzniť o švédskom ministrovi obrany Johannovi Forsellovi. Šlo o čisté bludy, alebo mal žobrák naozaj niečo spoločné s vládou? Mikael požiada o pomoc Lisbeth Salanderovú, no tá po pohrebe Holgera Palmgrena vycestovala z krajiny a teraz, akoby sa pod ňou zľahla zem. Nikto netuší, že odišla do Moskvy, aby si raz a navždy vyrovnala účty so sestrou Camillou. Už ju nebaví byť korisťou, túži byť predátorom.

      Smrtiaca biela je názov detektívky z pera Roberta Galbraitha, čo je pseudonym J. K. Rowlingovej, autorky legendárneho Harryho Pottera. Vyšetrovanie temných rodinných tajomstiev tentoraz zavedie obľúbeného detektíva Cormorana Strikea až do zákulisia britského parlamentu a privedie ho nielen na stopu závažného zločinu, ale aj nemorálnych skutkov nedotknuteľných, ktoré nikdy nikto netrestal.

      Američanka Amy B. Scher roky trpela vážnou chorobou, ktorú sa jej ani napriek urputnej snahe nedarilo vyliečiť. Najskôr skúšala klasickú liečbu, potom sa vrhla na alternatívne metódy, ale dlhodobé zlepšenie nenastávalo. Po dlhej a strastiplnej ceste si uvedomila, že jediným spôsobom, ako vyliečiť svoje telo, je uzdraviť najskôr svoju dušu a svoj život. Až keď sa naozaj zamerala na svoje nespracované emócie, traumy a vzťah k sebe samej, dostavilo sa skutočné uzdravenie. Kniha prináša jednak autorkin osobný príbeh, jednak praktický návod, ako môže čitateľ objaviť reálne príčiny svojich ťažkostí, postupne ich všetky vyriešiť, a tým dosiahnuť zdravie a rovnováhu.

      Gangréna je názov nového severského krimi, ktoré napísali Cilla a Rolf Börjlindovci. Brutálny bombový útok, ktorý si vyžiadal niekoľko obetí, otriasol celým Švédskom. Polícia má podozrenie, že išlo o teroristický čin, preto sa do vyšetrovania zapája aj Národné operatívne oddelenie. Zakrátko sa podarí zatknúť podozrivého, lenže ten jednoznačne popiera, že by krvavý čin spáchal. Olivia Rönningová a komisárka Mette Olsäterová sa obávajú, že by mohlo dôjsť k justičnému omylu, a preto obnovia vyšetrovanie prípadu. Prvý raz ho samostatne vedie Olivia. Tom Stilton sa zdržiava v meditačnom centre v Thajsku. Potrebuje sa pozbierať a spamätať zo zločinu, ktorého sa nedávno dopustil. V centre ho kontaktuje neznáma Švédka, ktorá ho prosí o pomoc pri hľadaní muža. Tom Stilton ponúkanú prácu prijme a vyšetrovanie vedie k nečakaným odhaleniam.

      Američanka Laini Taylor je autorkou knihy pre tínedžerov Zasnený Neznámy. Uprostred púšte leží mesto, kde sa ľudia boja strašnejších vecí, ako je smrť. Kedysi z neho prúdili karavány naložené bohatstvom do celého známeho sveta. Pred dvesto rokmi sa jeho brány náhle zavreli a nikto netuší prečo. A čo je horšie, v jedno zimné popoludnie celý svet zabudol jeho pravé meno. A tak ho všetci volajú Nárek. Lazlo Neznámy sníva o záhade strateného mesta. Ostatní sa mu posmievajú, že žije s hlavou v oblakoch. Keď sa však legendárni bojovníci zo zabudnutého mesta zjavia pred bránami, Lazlov sen sa razom môže zmeniť v skutočnosť. Lazlo pozná príbehy, na ktoré sa dávno zabudlo, Nárek ťaží hlboká rana, ktorú v ľuďoch zanechali ich bohovia. A tí, ktorých všetci považujú za mŕtvych, ich po nociach mátajú, lebo zajtrajšky so sebou prinášajú len skazu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]