Autor textu: Silvia Bodláková
18.09.2019

Chceli sme sa stretnúť s Fering-om

Čo si o tomto "ulievaní zo školy" myslia účastníci?

Foto: Ing. Jana Červeňová

Bratislava 18. septembra (Skolske.sk)

Pred pár dňami pani učiteľka science zo Spojenej školy na Tilgnerovej ulici v Bratislave Ing. Jana Červeňová vzala na prednášku Univerzity Komenského v Bratislave našich najstarších gymnazistov. No nebola to len taká obyčajná prednáška. Prednášateľ bol prof. Dr. Bernard Lucas Fering – držiteľ Nobelovej ceny (2016) za chémiu, konkrétne, za dizajn a syntézu molekulových strojov. Prednáška bola v anglickom jazyku, nakoľko pán Fering pochádza z Holandska, kde aj vyučuje na Univerzite v Gronigene.


Ako žiaci piateho ročníka anglického bilingválneho gymnázia s veľkým záujmom o vedu a výskum, sme si túto prednášku nesmierne užili. Dozvedeli sme sa podrobnejšie o Feringovej práci, jeho výskume a plánoch do budúcna ohľadom inovácie liekov proti rakovine a mnoho ďalších. Bolo nám veľkým potešením byť súčasťou takejto významnej udalosti.
Laura, 5.Ab

Prednáška sa mi naozaj páčila. Bola to výborná skúsenosť a taktiež skvelý zážitok počuť rozprávať takého významného človeka o téme, ktorej odovzdal svoj život. Rozpráva o vede s takým povzbudzujúcim nadšením. Som veľmi rada, že sme dostali možnosť zúčastniť sa. Pán profesor s nami zdieľal jeho pohľad do budúcnosti o vývoji chémie, jeho sny a predstavy. Očarilo ma s akou ľahkosťou, humorom a hlavne zámerom motivovať nás, študentov, vedel rozprávať o niečom, čo je naozaj tvrdá robota.
Janka, 4Ab

Prednáška profesora Feringa a vôbec celé udeľovanie zlatej medaily bolo pre mňa veľmi inšpirujúce. Prvýkrát som mala možnosť vidieť jedného z najväčších vedcov súčasnosti a taktiež som si rozšírila vedomosti v oblasti nano technológií. Vďaka profesorovi Feringovi a jeho prednáške a to, s akým zapálením hovoril o svojej práci som si uvedomila, že chémia je úžasná a komplexná veda a povzbudilo ma to v pokračovaní učenia sa prírodných vied.
Nina, 4Ab

Musím priznať, že zo začiatku som mala mierne obavy z prednášky od tak veľkej osobnosti ako je pán Bernard Lucas Feringa. No jeho ľudský prístup a schopnosť vysvetliť výskum hodný nobelovej ceny aj "lajkom", študentom stredných škôl, ma uchvátil. V spojení s jeho neuveriteľne pozitívnou energiou a chuťou objavovať som si odniesla z jeho prednášky nielen nové vedomosti ale aj plno motivácie a inšpirácie.
Gabriela, 5Ab

Všetci - aj keď to chápali - predsa len v kútiku duše ľutovali, že sa s pánom Fering-om nemohli odfotografovať. Možno nabudúce...

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]