Autor textu: TASR
17.09.2019

BNDR uvedie v sezóne štyri nové tituly, určené sú najmä deťom

Prvá premiéra bude už v septembri.

Foto: TASR

Banská Bystrica 17.09.2019 (Skolske.sk)

R) - Štyri nové tituly zamerané predovšetkým na detského diváka, vzniknú v novej, v poradí 59. sezóne Bábkového divadla na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici. Prvá premiéra bude už v septembri. Stane sa ňou divadelná adaptácia svetoznámeho príbehu britskej autorky Jill Tomlinson O malej sove, ktorá sa bála tmy.

      "Príbeh sovieho mláďaťa Flopa je známy a obľúbený u detí a rodičov, rovnako v divadlách vo viacerých krajinách Európy. Na Slovensko sa aktuálne dostáva vôbec po prvýkrát, po 50 rokoch od svojho vzniku," uviedla pre TASR dramaturgička divadla Monika Tatarková.

      Inscenáciu s tvorivým tímom pripravuje režisér, umelecký šéf BDNR Marián Pecko.

Tento milý, až dojemný príbeh o strachu malej sovy je múdrou metaforou o poznávaní sveta. A kto sa zoznamuje so svetom intenzívnejšie, než dieťa? Príbeh o prekonaní strachu z tmy a poznávaní vecí okolo nás vypovedá o tom, čo je podstatné pre nás všetkých. Čím viac poznania, tým menej tmy a hrôzy z tmy. Príbeh Flopa učí deti poznávať veci okolo seba, a nám dospelým pripomína, aké dôležité je neustále sa rozprávať s deťmi.

Uviedol k premiére, ktorá sa uskutoční 29. septembra.

      Na január 2020 je pripravená adaptácia príbehu podľa rozprávky švajčiarskeho pedagóga, redaktora, divadelníka Jakoba Streita. Príbeh o Stratenej čiapke (pracovný názov) je jednou z rozprávok o pravdovravnosti, ktoré Streit venoval svojim žiakom a najmä ich rodičom.

      Sezóna prinesie nový impulz aj batoľatám a ich rodičom. Pokračovanie divadelného cyklu pre najmenších, ktorý je známy pod názvom Batolárium, je inšpirované lesnými obyvateľmi a ich príbehmi. "Šiestu časť cyklu pod pracovným názvom Šepot lesa pripravuje renomovaná poľská tvorkyňa v oblasti divadla pre deti Honorata Mierzejewska-Mikosza so svojim tímom. Premiéra je plánovaná na marec 2020.

      Rok 2020 je Rokom slovenského divadla a v roku 2020 oslávi BDNR svoje 60. narodeniny. "Obidve udalosti si naše divadlo pripomenie špeciálnymi podujatiami a akciami," podotkla Tatarková. Prvým impulzom k oslave sa stane posledná inscenácia sezóny Hra alebo Zahrajte sa s nami! Ide o návrat k obľúbenej hre básnika, dramatika Jozefa Mokoša, ktorý v 60. a 70. rokoch pôsobil v Krajskom bábkovom divadle v Banskej Bystrici ako dramaturg, umelecký šéf a neskôr riaditeľ. Premiéra hry je plánovaná na jún 2020.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]