Autor textu: TASR
19.09.2019

Vychádza kniha SuperŽENY z pera Andrey Kellö Žačokovej

Hrdinky žili v rôznych oblastiach, pochádzali z rozličných spoločenských vrstiev.

Foto: školské.sk

Bratislava 19.09.2019 (TASR)

 Kniha SuperŽENY, príbehy výnimočných žien zo slovenskej histórie z pera domácej autorky Andrey Kellö Žačokovej, prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti autorky ju v utorok večer (17. 9.) prezentovalo vydavateľstvo Slovart.

      Kniha ponúka 50 príbehov výnimočných žien, ktoré sa nebáli kráčať vlastnou cestou, no časom, akoby ich mená zapadli prachom. Približuje ženy z rozmanitých oblastí spoločenského, vedeckého a kultúrneho života. Hrdinky žili v rôznych oblastiach, pochádzali z rozličných spoločenských vrstiev a venovali sa rozmanitým činnostiam. Počas svojho života urobili niečo veľké, čo ovplyvnilo životy iných ľudí alebo celej spoločnosti.

      Čitateľ spozná primášku Pannu Cinkovú, ženské aktivistky Annu Pivkovú aj Elenu Šoltésovú, pestovateľku ruží Máriu Henrietu Chotekovú, maliarky Želmíru Duchajovú Švehlovú a Ester Martinčekovú. Zoznámi sa s lekárkou Máriou Bellovou, farárkou Darinou Bancíkovou, botaničkou Izabelou Textorisovou a inými priekopníčkami. V knihe nie sú vynechané ani superŽENY ako Mária Terézia, Anička Jurkovičová, Božena Slančíková Timrava či Terézia Vansová. Každý príbeh je doplnený ilustráciami Zuzany Bartovej.

      Kniha je primárne určená pre dievčatá od 12 rokov, ale vďaka ilustráciám sa dá čítať aj s mladšími deťmi, ktoré si z príbehu odnesú to svoje. Ale aj chlapci si predsa môžu prečítať o prvej pilotke, lekárke, o úspešných umelkyniach či vedkyniach.
​​​​​​​
      „Ako editorka vo vydavateľstve často premýšľam nad témami, z ktorých by mohli vzniknúť knihy. Niekedy na jar 2017 som si povedala, že u nás chýba kniha, ktorá by mladým približovala úspešné ženy zo Slovenska. Štandardne si urobím malý prieskum témy a potom na text hľadám autora či autorku. No toto ma pohltilo, a tak som si povedala, že túto knihu teda skúsim napísať ja sama. K ženským témam som mala vždy blízko a ani samotné písanie mi nebolo úplne cudzie, ako študentka som si vyskúšala novinárčinu. A navyše to bolo vcelku dobre načasované, práve som nebola zavalené inými pracovnými povinnosťami, lebo som mala niekoľkomesačnú dcéru,“ uviedla ku vzniku knihy autorka.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]