Autor textu: Školské.sk
19.09.2019

Slovenskí študenti idú do Dubaja!

SR budú zastupovať víťazi z otvorených majstrovstiev SR v robotike

Foto: FIRST Global Slovakia, o.z.,

Bratislava 19.09.2019 (Skolske.sk)


Aj tento rok budú môcť hájiť farby Slovenska študenti stredných škôl na medzinárodnej olympiáde v Dubaji. Slovensko tak budú reprezentovať v treťom ročníku celosvetovej robotickej súťaži, ktorá je aj tentokrát orientovaná na životné prostredie.

Po úspešnej reprezentácii našej krajiny na minuloročnom podujatí, ktoré sa konalo v Mexiku, odkiaľ si náš tím priniesol cenu poroty za konštrukčnú stránku robota, sa bude konať olympiáda robotov v konkurencii 186 krajín celého sveta aj za účasti slovenských stredoškolákov. Súťaž sa bude konať v Spojených arabských emirátoch 24. - 26. októbra. Slovensko bude zastupovať štvorica stredoškolákov, ktorá zvíťazila vo finále Otvorených majstrovstiev Slovenska v robotike, ktoré sa konalo v apríli tohto roka. Práve víťaz celoslovenského finále dostal možnosť reprezentovať našu krajinu na olympiáde. Štvorica pozostávajúca z mladých nadšencov pre robotiku sa bude spolu s mentorom snažiť dokázať, že na Slovensku existuje mnoho talentov s potenciálom venovať sa oblasti, ktorej patrí budúcnosť. ​​​​​​​

Táto súťaž v robotike nie je iba o študentoch, o mentoroch či výhre. Je to najmä o nás a našej možnosti formovať svet okolo nás.

Hovorí Adam, kapitán tímu, ktorý zbieral skúsenosti aj v minuloročnej olympiáde v Mexiku a snaží sa ich zužitkovať v tohtoročnom tíme.
​​​​​​​
K technike, robotike a k počítačom majú veľmi blízko aj ostatní členovia tímu Martin, Dávid a Daniel. Každý z nich má za sebou rôzne súťaže, konštrukčné práce či programovanie v iných obdobných projektoch. Všetci navštevujú spoločnú strednú školu – Leaf Academy, v ktorej farbách bojovali v celoslovenskom finále, kde si nakoniec odniesli prvenstvo a právo reprezentovať Slovensko na olympiáde.

FIRST Global dáva stredoškolákom šancu zlepšiť sa nielen v robotike, programovaní, ale aj v schopnosti spolupracovať, hľadať spoločné riešenia a pretaviť svoje myšlienky na skutočnosť. Tieto veci dnes nie sú na stredných školách dostatočne precvičované.

Hovorí sedemnásťročný Martin, ktorý je taktiež študentom Leaf Academy.

Každý z vybraných žiakov a tohtoročných členov slovenskej reprezentácie je jedinečná osobnosť s vlastnými záľubami od hudby, šport až po vedu a techniku. Tím v týchto dňoch pracuje na zostrojení funkčného robota, ktorý bude musieť zdolať prekážky v športovej aréne priamo v Dubaji. Okrem konštrukčnej práce, ide o programovanie, funkcionalitu ale aj dizajn, ktorý je potrebný k dostatočným výkonom, pretože Slovenský tím po minuloročnom úspechu chce aj tento rok zabojovať o finále.

pic
Foto: FIRST Global Slovakia, o.z.,

,,Prestížna robotická súťaž, ktorá sa koná každý rok v inej krajine, poukazuje na globálne problémy a prináša výzvy, ako ich riešiť. Minuloročné podujatie v Mexiku bolo zamerané na dopady rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie. Dôraz bol kladený na využívanie ekologicky šetrnej veternej elektrárne, či solárnych panelov. Tento rok bude témou súťaže Ocean Opportunities, čiže zbaviť oceány odpadu.“ Body môžu študenti zbierať nielen prostredníctvom súťažných disciplín ale aj vďaka spolupráci tímov v alianciách. „Práve schopnosť dohodnúť sa a spoločne dospieť k vyššiemu cieľu vďaka vede a technike je nielen hlavnou myšlienkou hernej disciplíny, ale aj celej súťaže FIRST Global,“ poznamenáva mentor tímu Ľuboš Sibert.

Robotickej olympiády sa zúčastnia študenti vo veku od 15 do 18 rokov zo všetkých kútov sveta. Predstavia sa jednotlivé tímy z vyše 180 krajín (spolu so šiestimi kontinentálnmi zástupcami), ktoré splnili podmienky účasť na celosvetovo tretej stredoškolskej robotickej olympiáde – FIRST Global Challenge 2019, 24. – 27. októbra 2019 v Dubaji.
​​​​​​​
Sledujte spolu s nami príbeh výnimočných chalanov, ktorí nás budú reprezentovať v Dubaji. Okrem toho môžete zapojiť svoju školu alebo priamo tím do budúcoročného slovenského kola FIRST Global a dať tak stredoškolákom vo vašom okolí možnosť postúpiť a reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži. Registračný formulár nájdete na firstglobal.sk.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]