Autor textu: Viktória Karelová
22.09.2019

Vojvoda na Tilgnerke...

Prvýkrát boli ocenení 14 žiaci z našej školy!

Foto: Hrdí ocenení Tilgneráci

Bratislava 22.09.2019 (Skolske.sk)

V minulom školskom roku sa podarilo 14 študentom našej školy úspešne získať za svoje celoročné snaženie bronzový odznak DofE, ktorý im  odovzdanli na slávnostnej ceremónii v Starej tržnici za prítomnosti  prezidentky Zuzany Čaputovej. 

,,DofE (skratka z pôvodného The Duke of Edinburgh's International Award), ako tento rozvojový program viacerí familiárne nazývajú, sa dnes aj vďaka značnému záujmu médií teší veľkej popularite medzi mladými Slovákmi. Ambasádori projektu pravidelne navštevujú školy a rôzne organizácie po celom Slovensku, kde sa snažia inšpirovať ďalších mladých k zapojeniu sa do DofE. Takisto ceremónie pri príležitosti odovzdávania ocenení sa nezaobídu bez prítomnosti novinárov a reportérov – hlavne ak účasť potvrdí člen britskej kráľovskej rodiny alebo prezident SR, čo sa stalo aj v tomto roku.

pic
Foto: Všetci ocenení za náš kraj

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu bola založená v roku 1956 princom Philipom, vojvodom z Edinburghu a manželom súčasnej britskej kráľovnej Alžbety II. Na jej vzniku sa tiež podieľal pedagóg nemeckého pôvodu Kurt Hahn a vedúci prvej úspešnej expedície na vrchol Mount Everestu lord Hunt.
Tento projekt, ktorého sa dodnes zúčastnilo takmer osem miliónov ľudí vo viac ako 140 krajinách sveta, dáva možnosť každému, kto spĺňa vekové kritérium od 14 do 24 rokov, bez ohľadu na jeho zázemie či finančnú situáciu, rozvíjať sa v nových schopnostiach, tráviť voľný čas zmysluplne a prekonať samého seba – to všetko s prísľubom získania ceny a certifikátu po splnení cieľov, ktoré si účastníci stanovujú sami. Certifikát často predstavuje výhodu pri prijímacom konaní na svetové univerzity, pretože dokazuje veľkú dávku vytrvalosti, zodpovednosti a pevnej vôle držiteľa. Rovnako ho môžu oceniť i zahraniční zamestnávatelia, napríklad priamo vo Veľkej Británii, kde cenu uznávajú ako jednu z najvýznamnejších mimoškolských aktivít.

Celkovo existujú 3 úrovne programu, ktoré sú rozdelené podľa náročnosti a dĺžky trvania na bronzovú, striebornú a zlatú úroveň, a 3 oblasti, v ktorých sa účastníci zdokonaľujú – rozvoj talentu, šport, dobrovoľníctvo. Napredovanie v jednotlivých oblastiach si potom zapisujú a dokumentujú v aplikácii na to určenej. Pri voľbe úrovne treba rátať s tým, že náročnosť cieľov by sa mala s každou úrovňou stupňovať. Dôležitou skúškou pre Dofákov je tiež vzrušujúca dobrodružná expedícia, ktorá trvá 2 až 4 dni. Pre ďalšie informácie záujemcom odporúčam navštíviť oficiálnu stránku slovenského DofE: https://www.dofe.sk/

            Ja osobne môžem s čistým svedomím prehlásiť, že nepoznám nikoho, kto by ľutoval svoju účasť na tomto projekte. Dokonca aj bývalým Dofákom, ktorí sa nakoniec rozhodli pre  štúdium na slovenskej vysokej škole, kde ich účasť na DofE pravdepodobne nijakým spôsobom nezaváži, vyvolávajú spomienky na expedíciu, budovanie dobrého kolektívu a plnenie cieľov len úsmev na perách. Niektorí z nich sa rozhodli pokračovať ešte na ďalšej úrovni. Tak ako mnohí iní majú pocit, že takto si môžu plniť sny v podobe aktivít, ktoré chceli vždy vyskúšať, spoznávať nových ľudí a zažiť kopu zábavy na expedícii aj mimo nej, navyše ich za to na konci niekto odmení. Takže záujemcom už teraz odporúčam premýšľať nad výzvami, ktoré by boli dostatočne uskutočniteľné, a predsa ako zo sna.
 
Text a foto: Viktória Karelová, Septima A
Spojená škola, Tilgnerova 14, Bratislava

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]