Autor textu: TASR
23.09.2019

Na svete je prvý školský atlas starých odrôd jabloní a hrušiek

Stovku starých odrôd jabloní a hrušiek, ktoré ešte stále možno nájsť na slovenskom vidieku, mapuje atlas starých odrôd s názvom 50 na 50.

Foto: TASR

Bratislava 23.09.2019 (TASR)

      Prvý školský atlas starých odrôd s názvom 50 na 50, vydalo v týchto dňoch Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo.

      Na Slovensku doteraz neexistovala aktuálna pomologická publikácia, ktorá by venovala pozornosť starým odrodám jabloní a hrušiek. Autori publikácie Bruno Jakubec a Andrea Uherková sa starým a krajovým odrodám venujú takmer už desať rokov.
      „Strata biodiverzity je celosvetovou témou a okrem divokých druhov sú ohrozené zánikom aj druhy a odrody kultúrnych rastlín, napríklad ovocných drevín,“ vraví koordinátorka projektu Sadovo Andrea Uherková. „V obchodoch nájdeme približne osem odrôd jabloní, no v krajine sú ich stovky,“ dodáva..

V obchodoch nájdeme približne osem odrôd jabloní, no v krajine sú ich stovky.

Andrea Uherková

      Atlas obsahuje 50 starých odrôd jabloní a 50 odrôd hrušiek, s ktorými sa môžeme najčastejšie stretnúť naprieč celým Slovenskom. „Mnohé staré odrody, ktoré sa v atlase nachádzajú, stále môžeme nájsť na záhradách alebo v krajine, obvykle na starších stromoch. Hoci majú mnohé vlastnosti, pre ktoré sa ich oplatí pestovať a využívať, intenzívne ovocinárstvo o ne javí minimálny záujem. Preto ich plody nie sú súčasťou obchodnej ponuky,“ hovorí autor atlasu a odborný garant projektu Bruno Jakubec. „Záujem zo strany súkromných pestovateľov je však veľký a stále narastá. Zdá sa, že starým sortám postupne svitá na lepšie časy,“ dodáva.
      Atlas je primárne určený mladším čitateľom, teda žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom. Cieľovou skupinou je okrem žiakov aj širšia verejnosť.
      Publikácia vychádza v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo, ktorý realizuje Živica cez Nadačný fond Tesco v Nadácii Pontis. Odborným garantom projektu je Fakulta ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]