Autor textu: TASR
23.09.2019

Košice: Tri študentské jedálne TUKE začali ponúkať pravidelne aj vegánsku stravu

Novinka v podobe čisto rastlinných jedál je súčasťou projektu Zelená jedáleň, ktorý zastrešuje Slovenská vegánska spoločnosť.

Foto: TASR

Bratislava 23.09.2019 (Skolske.sk)

      Stravníci troch študentských jedální Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) si môžu na obed každodenne počas ich prevádzky vyberať aj vegánske jedlo.  Ide o vysokoškolské jedálne TUKE na uliciach Němcovej 1, Vysokoškolská 4 a Jedlíkova 7. "Zatiaľ je to pilotný program, kde testujeme, koľko ľudí sa nám do toho zapojí. Spustili sme to dnešný deň, zeleninové karbonátky sme ponúkli aj na ochutnanie. Študentom to chutilo, zjedlo sa to všetko, takže verím, že takto budeme pokračovať ďalej," uviedol pre TASR Tibor Faragó, vedúci úseku stravovania na TUKE. Podobný systém podľa neho funguje aj na Karlovej univerzite v Prahe a v bratislavskej Mlynskej doline.
      Projekt Zelená jedáleň prináša na slovenské vysoké školy pravidelné a plnohodnotné vegánske stravovanie, to znamená bez živočíšnych produktov. V úvodnej fáze zahŕňa okrem troch jedální TUKE aj štyri jedálne Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave. Súčasťou projektu je ponuka brožúry s rastlinnými receptmi prispôsobenými pre veľkú kuchyňu, zabezpečenie informačnej kampane a konzultácie podľa potreby. Dôležitými sú aj organizácie workshopov vegánskeho varenia. Pre TUKE viedli workshop profesionálne kuchárky z bratislavského vegánskeho bistra.
      Študenti a zamestnanci sa tak môžu tešiť na rôznorodú ponuku rastlinných jedál. Nová ponuka bude zahŕňať chutné a zdravé jedlá s nižšou ekologickou stopou.

Pretrváva mýtus, že rastlinná strava je nudná, drahá a náročná na prípravu. Chceme ukázať, že vegánska strava nemusí znamenať žiadne odopieranie.

koordinátor projektu Miloš Pupík

      Slovenská vegánska spoločnosť je občianske združenie, ktoré sa venuje propagácii rastlinnej vegánskej stravy a jej benefitov. K rozšíreniu ponuky stravovania podľa nej čoskoro dôjde aj na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]