Autor textu: Vladimír Bačišin
27.09.2019

Abeceda ekonomiky – štrukturálna politika

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike. 

Foto: Pixabay

Bratislava 26.09.2019 (Skolske.sk)

      Pojem štruktúra pochádza z latinského slova structūra. To sa dá voľne preložiť ako skladba, usporiadanie, ale aj súhrn väzieb medzi jednotlivými časťami objektu. Prostredníctvom tejto politiky štát ovplyvňuje ekonomiku vlastnej krajiny. Je však pravda, že skladbu ekonomiky skôr či neskôr  ovplyvní akákoľvek hospodárska politika, teda akékoľvek zasahovanie štátu do národného hospodárstva.

      Štruktúra ekonomiky sa dá opísať rôznymi spôsobmi. Môže to byť pomer medzi jednotlivými odvetviami. Napríklad poľnohospodárstvo má v národnom hospodárstve podiel 30%, priemysel 40%, služby 30%. Percentuálny pomer jednotlivých odvetví vytvára odvetvovú štruktúru, či ak chcete, odvetvové pomery národného hospodárstva. Štruktúru môže mať zamestnanosť, či vlastníctvo.
Zmeny v skladbe ekonomiky sa môžu meniť keď sa mení dopyt, teda snaha nakupovať. To znamená, že ľudia začnú uprednostňovať iný tovar. Napríklad začínajú jesť viac ryže ako zemiakov. Môžu to byť zmeny v príjmoch. Ľuďom môžu zvýšiť mzdy. Okrem toho sa môže zmeniť veková skladba obyvateľstva. Podiel dôchodcov v obyvateľstve stúpne z 20% na 25%.
V ponuke sa môžu zmeniť technológie. Okrem toho sa môžu zmeniť ceny

      Faktory, ktoré vyvolávajú zmeny v skladbe ekonomiky, majú nadnárodný charakter. Kedysi bola lídrom mobilnej komunikácie firma Nokia. V celom svete sa rozšírili takzvané rozumné telefóny, ktoré majú dotykové obrazovky. Firma Nokia tento jav zanedbala a tým sa znížilo jej postavenie na medzinárodnom trhu.

      Ekonomika na najnovšie zmeny v skladbe výroby, či technológií reaguje tak, že jednotlivé  prvky ekonomiky sa presúvajú z miesta na miesto. Ponuku musia meniť tak, aby sa prispôsobili požiadavkám spotrebiteľov.

​​​​​​​      So štruktúrnou politikou je spojený aj pojem štrukturálna kríza. Tá vzniká tak, že určité odvetvie priemyslu v ekonomike určitej krajiny v určitom regióne, zamestnáva veľký počet ľudí.  Nastanú problémy s odbytom výrobkov. Kríza sa rieši tak, že sa musí objaviť iná výroba.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]