Autor textu: TASR
07.10.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Z pera domácich aj zahraničných autorov. 

Foto: TASR

Bratislava 07.10.2019 (Skolske.sk)

 Nové tituly románov, švédskeho a psychologického krimi, príbehov pre mladých čitateľov z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Švédska spisovateľka Camilla Läckberg prichádza s novým psychologickým krimi Zlatá klietka. Je príbehom o silnej a krásnej žene, ktorá túži po moci a nenechá sa pokoriť. Hlavnou hrdinkou je Faye, ktorá sa rozhodla nebyť obeťou a zobrať osud do vlastných rúk. Na pohľad sa zdá, že Faye má všetko. Perfektného manžela, milovanú dcérku a luxusný byt v najlepšej štvrti Štokholmu. No čoraz nástojčivejšie ju prenasledujú temné spomienky z detstva vo Fjällbacke. Cíti sa ako väzeň v zlatej klietke. Pre svojho manžela Jacka sa vzdala všetkého, hoci kedysi bola silná ambiciózna žena. Keď ju Jack sklame, Faye sa zrúti svet. Odrazu nemá nič. Najprv ju ochromí bezmocnosť a potom sa rozhodne, že sa postaví na nohy a kruto pomstí.

      Alex North je autorom krimi románu Šepkár. Po nečakanej smrti manželky sa zdrvený Tom Kennedy so synom Jakom presťahuje do dedinky Featherbank, aby začali odznovu. Lenže dedina má temnú minulosť. Pred 20 rokmi v nej sériový vrah uniesol a zavraždil piatich chlapcov. Zločinca, ktorý sa stal známym ako Šepkár, sa napokon podarilo dostať za mreže. Tom a Jake sa, samozrejme, s dávnym zločinom netrápia a pomaly sa usídľujú v novom dome. Jedného dňa však zmizne ďalší chlapec a Jake sa začne správať akosi inak. Tvrdí, že za oknom počuje šepot...

      V druhom rozšírenom vydaní vychádza román Tetovač z Auschwitzu z pera Austrálčanky Heather Morrisovej. Vychádza zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovovcov, dvoch slovenských Židov, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a po vojne si našli nový domov v Austrálii. Lale v tábore dostal prácu tetovača. Jeho povinnosťou bolo číslovať väzňov, ktorých nacisti po selekcii nechali nažive, teda vpichávať im do predlaktí čísla s neodstrániteľným atramentom, jedným  z najsilnejších symbolov holokaustu. Minimálnu slobodu pohybu, ktorú mu umožňovala táto práca, využíval na získavanie potravín výmenou za šperky a peniaze po zavraždených Židoch. Nejedného spoluväzňa tak zachránil pred vyhladovaním. Jemu hrozila za túto činnosť smrť, mnohí iní jej vďačili za prežitie. Jedného dňa sa do radu na tetovanie postavilo vystrašené mladé dievča. Pre Laleho, frajera a trochu aj dobrodruha, to bola láska na prvý pohľad. Zaumienil si, že popri vlastnom prežití urobí všetko pre to, aby prežila aj Gita.

      Editorky Monika Kompaníková a Kamila Musilová zostavili knihu s názvom Kvapky na kameni. Ponúka príbehy 50 žien a dievčat z Čiech a Slovenska, ktoré posúvali hranice. Nenápadné, avšak vytrvalé rebelky bojovali za práva žien, snažili sa uplatniť v umení, športe alebo vo vede. Niektoré z nich používali aj naozajstné zbrane, no väčšina z nich len svoj hlas, svoj um, vytrvalosť. A lásku, lásku k umeniu, k ľuďom, k svojej krajine. Niektoré známe, iné zabudnuté, no všetky si zaslúžia pozornosť, pretože ako kvapky na kameni, krôčik po krôčiku, prešliapali cestičku tým ďalším. Bertha získala Nobelovu cenu, Ľudmila bola prvou pilotkou, Sára a Chaviva zachránili mnohé životy, Libuše navrhla skvelé hračky, Olga hľadala stratené deti, Helena vyštudovala na Sorbonne a Zuzana prekonala samú seba aj zradný Lamanšský prieliv. Kniha vznikla v spolupráci viac ako 40 žien z Čiech a Slovenska.

      Život Adama 4 s podtitulom Rebel konečne tínedžerom je štvrtým, záverečným pokračovaním série kníh pre tínedžerov, ktorej autorom je známy hudobník zo skupiny Polemic Peter Petko Opet. Adam vyrástol na tínedžera a domáce práce, ako aj snaha rodičov ho vychovávať, ho značne obmedzujú. Mladý čitateľ sa dozvie, ako sa vyrovná s ťažkým životom tínedžera v rodine.


     

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]