Autor textu: Školské.sk
11.10.2019

Na FIT štýl ZOO RUN medveďovi Felixovi vyzbierali krásnu sumu

Výťažok zo štartovného poputuje na jeho nové chovné zariadenie.

Foto: ZOO BA

Bratislava 11.10.2019 (Skolske.sk)


Poslednú septembrovú nedeľu sa v bratislavskej Zoologickej záhrade zišli milovníci zvierat na 1. ročníku FIT štýl ZOO RUN. Hlavným cieľom podujatia, ktoré zorganizovalo vydavateľstvo ORBIS IN, bolo odbehnúť 5 kilometrov priamo v zoologickej záhrade a zlepšiť podmienky pre medveďa Felixa. Výťažok zo štartovného poputuje na jeho nové chovné zariadenie.

Zoologická záhrada 29. septembra svoje brány otvorila pre 3 400 návštevníkov, z toho bolo 725 registrovaných bežcov a ďalších 400 ľudí, ktorí prišli podporiť svojich známych, kamarátov či rodinných príslušníkov. Vďaka všetkým sa vyzbieralo 4300 eur. Aj keď účastníkom behu prialo teplé a slnečné jesenné počasie, samotná trať vôbec nebola jednoduchá. Bežalo sa v lesnej časti ZOO a na niektorých úsekoch s prevýšením sa bežci poriadne zapotili.

Ako prví odštartovali malí pretekári,  ktoré si svoje bežecké schopnosti zmerali v detských behoch Včielka na 200 m, Adamko na 300 m a Zornička na 600 m. Medzi 265 deťmi bol aj päťročný Martinko, syn moderátora Martina Nikodýma, ktorý vybehol spolu s najmenšími Včielkami a všetky ďalšie kategórie nadšene odštartoval činelmi spolu s otcom. „Premýšľal, že zoberie aj susedku Emmku, ale napokon si to rozmyslel – ešte by ho predbehla,“ prezradil s úsmevom moderátor, ktorý vôbec netušil, že jeho syn je súťaživý typ. A veľký obdivovateľ šeliem, rovnako ako ročná Izabelka,  dcéra moderátorky podujatia Diany Hágerovej. „Medveďa Felixa zbožňuje, preto som ani na chvíľu nezaváhala, keď mi volali organizátori. A budúci rok to spolu aj odbehneme,“ sľúbila pri pohľade na najmladšiu bežkyňu, ktorá mala len 19 mesiacov.
 

pic
Foto: ZOO BA

Chovné zariadenie pre medvede, ktorým ZOO Bratislava momentálne disponuje je pôvodné, ešte z roku 1960, kedy sa ZOO otvorila pre verejnosť. Je postavené z betónu, aby bolo ľahko udržiavateľné a podľa vtedajších trendov, ktoré zabezpečovali, že zviera bolo vždy viditeľné pre návštevníkov. Nový výbeh pre medveďa Félixa, na ktorý je vyzbieraná suma určená, sa bude nachádzať v lese, v časti, ktorá svojím biotopom najviac pripomína prostredie prirodzeného výskytu medveďa hnedého. Rozlohou bude tento priestor veľký približne ako dve futbalové ihriská. Odhadovaná suma na celé chovné zariadenie je približne vo výške pol milióna eur. ZOO momentálne pripravuje projektovú dokumentáciu na nový výbeh a v budúcom roku by mala začať so stavebnými prácami. „Keď som videla ten dav ľudí, ktorý odštartoval pre dobrú vec, bola som dojatá. Náš príspevok je možno kvapkou, no tie tvoria more. Veríme, že týmto podujatím pritiahneme pozornosť ďalších darcov, investorov, mesta, či firiem,“ prezradila Daniela Klamová, obchodná riaditeľka vydavateľstva ORBIS IN, ktoré podujatie spolu so ZOO a partnermi OZ Beh si ty a Quinta Essentia zorganizovalo.
Ak by ste mali záujem finančne podporiť výstavbu nového výbehu pre medvede hnedé aj vy, nech sa páči.

​​​​​​​Číslo účtu: SK35 7500 0000 0000 2584 9043. Do poznámky uveďte:  medved hnedy

pic
Foto: ZOO BA

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]