Autor textu: Školské.sk
13.10.2019

Štvrtý ročník Poľských dní v Prešove začína v pondelok

Agentúra NAWA bude prezentovať výmenné programy a štipendiá.

Foto: PU Prešov

Prešov 13.10.2019 (Skolske.sk)

V pondelok, 14.1 októbra odštartuje už štvrtý ročník Poľských dní v Prešove, ktoré organizuje Inštitúte stredoeurópskych štúdií Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave a mestom Prešov.  Už tradične budú zamerané na propagáciu širokej škály poľskej kultúry, ktorá je síce Slovákom geograficky, jazykovo i mentálne blízka, ale málo známa.

Štvrtý ročník podujatia, ktorý bude prebiehať  od 14. - 24. októbra, otvoria v pondelok veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzałka, rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya a dekanka Filozofickej fakulty Beáta Balogová počas slávnostného zasadnutia Inštitútu stredoeurópskych štúdií pri príležitosti 50. výročia založenia lektorátu poľského jazyka a kultúry na Filozofickej fakulte PU v Prešove. 

Nasledovať bude prednáška poľského veľvyslanca a otvorenie výstavy k jubileu 80. výročia napadnutia Poľska a začiatku druhej svetovej vojny. V utorok bude v priestoroch univerzity slovensko-poľská diskusia o páde komunizmu v roku 1989 a začiatkoch transformácie v oboch krajinách. Poľská agentúra NAWA bude pre študentov a učiteľov prezentovať výmenné programy a štipendiá. Večer v kaviarni Libresso bude patriť novému poľskému filmu Umenie milovať a poľské filmy sa budú premietať aj v rámci festivalu PO CITY. Bohatý hudobný a výtvarný poľský program bude aj v umeleckom centre Viola, kde zaznie aj romantický klavír F. Chopina. Jedným z vrcholov IV. Poľských dní bude v PKO Čierny orol Prešov určite aj koncert speváckej skupiny Sonori Ensemble z mesta Vroclav. V rámci podujatia nebudú chýbať súťaže a prekladateľské workshopy pre študentov a poľská diskotéka. V sobotu bude zaujímavý turistický a gastronomický poľský program aj v obchodnom centre Eperia.      

***
Iniciatíva poľských dní sa zrodila v Inštitúte stredoeurópskych štúdií Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, kde už polstoročie, teda od roku 1969, pôsobia lektorky a lektori poľského jazyka a kultúry a študuje sa poľský jazyk a kultúra.


Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]