Autor textu: Vladimír Bačišin
11.10.2019

Abeceda ekonomiky -  rizikový kapitál

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 11.10.2019 (Skolske.sk)

Rizikový kapitál sú peniaze , ale aj určité know-how ktoré sa vkladajú do podniku. Know – how sa z angličtiny prekladá nasledovne: vedieť ako na to. Ide o súbor vedeckých a technických poznatkov, ktoré v ekonomike podnecujú inovácie. Väčšie riziko znamená pre majiteľov rozbiehajúcich sa podnikov vyššie zisky.

Existujú dve formy rizikového podnikania. V prvom prípade môže byť podnik používajúci rizikový kapitál samostatný. V druhom prípade môže podnik vyčleniť časť kapitálu na rizikové projekty.
Vo vnútri podnikania s rizikovým kapitálom existujú tri typy podnikov. Prvým podnikom sú nezávislé malé firmy, ktoré chcú na trhu presadiť niečo nové.  V anglosaskej terminológii sa im hovorí start up. Po slovensky sú to začínajúce podniky. Potom sú to inštitúcie, ktorú môžu poskytovať peniaze na rizikové projekty. Môže ísť o domáce, alebo medzinárodné fondy rizikového kapitálu. Môže ísť o súkromné, alebo aj verejné peniaze.

Jeho majitelia najprv do neho investujú vlastné peniaze. K nim sa pridávajú tri F. Anglicky Family, Friends, Fools, čo znamená rodina, priatelia a blázni. Ako firmy spojené s rizikovým kapitálom začínali také veľké spoločnosti ako je internetový vyhľadávač Google, firma vyrábajúca programové vybavenie Microsoft, či výrobca inteligentných telefónov Apple.

Rizikový kapitál sa považuje za ten, ktorý najviac spolupracuje s vedou. Firmy používajúce rizikový kapitál nemusia mať skúsenosti s vedou, ale majú skúsenosti s ekonomikou. Vedci nemusia mať skúsenosti s vedou, ale majú skúsenosti s výskumom. Preto  môžu spoločne podnikať a skúšať niečo presadiť na trhu. Tomu sa hovorí komercializácia vedy a výskumu.

Rizikový kapitál sa vkladá do začínajúcich firiem. Väčšie riziko môže priniesť väčšie zisky, ale aj straty.

Na Slovensku existuje asociácia rizikového kapitálu. Jej skratka znie SLOCA. Členovia aj asociovaní členovia prispievajú k vytvoreniu prostredia pre rozvoj investícií na Slovensku a taktiež majú záujem o uľahčovanie financovania pre malé a stredné podniky. Informácie o nej sú na adrese: http://www.slovca.sk/sk.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]