Autor textu: TASR
13.10.2019

Banská Štiavnica: Gymnázium Andreja Kmeťa oslávilo storočnicu

Okrúhle výročie na škole oslávili trojdňovým programom.

Foto: https://gymbs.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=295#gallery/295

Banská Štiavnica 13.10.2019 (TASR)

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, spisovateľ Anton Hykisch, sestry Magda a Emília Vášáryové či speváčka Zdenka Predná - to je len krátky výber slovenských osobností, ktorých študentský život bol spojený s banskoštiavnickým Gymnáziom Andreja Kmeťa. Škola si v týchto dňoch pripomína okrúhle 100. výročie svojho vzniku.

Riaditeľka školy Renata Mikulášová zhodnotila, že škola má byť za roky svojho pôsobenia na čo pyšná. "Myslím si, že bola príťažlivá v každom svojom období," skonštatovala. Na svojom konte má mnoho významných absolventov a záujem o ňu je veľký aj v súčasnosti. Za 100 rokov svojho pôsobenia vymenila svoje priestory celkom štyrikrát, do súčasných sa sťahovala pred štyrmi rokmi. Dôvodom bol práve veľký počet žiakov, pre ktorých vtedajšie priestory prestali byť vyhovujúce.
Na škole aktuálne študuje 364 študentov v 15 triedach. Škola má podľa Mikulášovej dve formy štúdia. Ide o klasické štvorročné gymnázium a päťročné bilingválne štúdium s anglickou a ruskou sekciou.
Okrúhle výročie na škole oslávili trojdňovým programom, súčasťou ktorého boli žiacka akadémia, netradičné vyučovanie formou seminárov, workshopov a besied so známymi absolventmi. Oslavy storočnice vyvrcholili piatkovým slávnostným zasadnutím pedagogickej rady, ktorého súčasťou bolo aj odovzdávanie ocenení.

Na svoje školské časy v Banskej Štiavnici si pri tejto príležitosti zaspomínal aj Lajčák. Riaditeľka priblížila, že v časoch, keď školu navštevoval, tam bola zriadená prípravka pre štúdium v socialistickom zahraničí, ľudovo nazývaná "tuzex". V štvrtom ročníku boli otvorené triedy pre študentov z celého Slovenska, ktorí mali nastúpiť na štúdium na vysokých školách v bývalom východnom bloku. Vyučovanie sa orientovalo na jazyk danej krajiny a zameranie budúceho odborného štúdia.

"Strávil som tu maturitný rok, mám na to krásne spomienky. Boli sme mladí, spoznávali sme svet, život. Toto gymnázium nám dalo veľa, lebo nás pripravilo na štúdium v zahraničí. Pre mňa bolo takým prvým stupienkom na ceste k tomu, aby som sa stal diplomatom, čo je profesia, ktorej som zasvätil svoj život.

Vyznal sa Lajčák. Škola podľa jeho názoru veľkou mierou prispela k tomu, aby študenti nepociťovali veľké rozdiely medzi štúdiom doma na Slovensku a v zahraničí.

pic
Foto:https://gymbs.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=295#gallery/295

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]