Autor textu: Mária Tarišková
14.10.2019

Ako motivovať deti v škole?

Ak budete svoje dieťa motivovať, učenie a všetky ostatné aktivity v jeho živote, bude zvládať omnoho ľahšie. Dôležitá, je však správna motivácia.

Foto: Poháry Bauer

Bratislava 14.10.2019 (Skolske.sk)

S motiváciou to ide ľahšie

Motivácia je základom pozitívnych výsledkov v škole, ale i v živote. Svoje deti môžete motivovať vecnou odmenou, slovnou pochvalou, ocenením alebo mnohými inými spôsobmi. Ktoré z nich, sú efektívne?

Zadarmo ani kura nehrabe

Pred tým, ako sa dostaneme ku konkrétnym spôsobom motivácie, je potrebné vysvetliť, ako motivácia vlastne funguje, a prečo je tak dôležitá. Skúste sa na to pozrieť svojimi – dospeláckymi očami. Predstavte si, že v práci namiesto výplaty, dostanete na konci mesiaca ešte viac práce. Bude vás to motivovať k lepším výkonom? Asi nie. Dôležitá je ešte jedna vec. Aby ste mohli svojho drobca motivovať správne, musíte nájsť tú správnu „návnadu“. Pre jedno dieťa to môže byť hračka, pre iné zas výlet do zoo.

pic
Foto: Poháry Bauer

Pomôžte im porozumieť 

Očakávať od dieťaťa, že začne milovať matematiku preto, že ho necháte počítať príklady do nemoty, je nereálne. Ak vašu ratolesť matematika alebo akýkoľvek iný predmet nebaví, je dosť možné, že im nerozumie, takže automaticky stráca motiváciu. Aj matematické príklady, môžete počítať zábavnou formou. Choďte do obchodu a dieťa nechajte nakúpiť i zaplatiť alebo sa vyberte do lesa a delenie preberajte na rozdeľovaní húb do košíkov. Fyziku môžete preberať pri varení a chémiu pri upratovaní. Predstavte si tú prekvapenú tvár, keď ocot odstráni pripáleninu z panvice. 

Motivácia, ktorá sa dá chytiť 

Športové trofeje, medaily alebo diplomy motivujú výborne. Tieto drobnosti dávajú dieťaťu pocit výnimočnosti a navyše každý vie, že medailu dostáva len ten najlepší. Preto by ste sa mali snažiť, aby vaše dieťa svoje vedomosti odskúšalo aj na rôznych športových alebo vedomostných súťažiach, kde môže takéto ocenenia získať. Zapamätajte si jedno veľmi jednoduché pravidlo, a to, že čím viac úspechu, tým väčšia motivácia k dosahovaniu toho ďalšieho.

pic
Foto: Poháry Bauer

Zážitok je lepší ako peniaze 

Finančná odmena môže byť motiváciou taktiež, no nejde o tú najlepšiu formu. Peniazmi motivujte len výnimočne, ideálne pri príležitostiach, ako je napríklad koncoročné vysvedčenie.
Čím peniaze nahradiť? Vezmite dieťa na výlet do prírody, na kolotoče alebo si vyrazte na bábkové divadlo. Na druhej strane si dajte pozor, aby ste zážitky nedávali len ako odmenu. Detstvo musí byť pestré a plné zážitkov aj napriek tomu, že dieťa nedosahuje v škole geniálne výsledky.

A čo pochvala? 

Na záver nemôžeme opomenúť ani starú dobru pochvalu. Uznanie v podobe pochvaly od vlastného rodiča, je pre vaše dieťa nesmierne cenné. Deti preto chváľte za každú maličkosť a čo najčastejšie. Nemajte strach, častými pochvalami svoju ratolesť nemôžete rozmaznať. O to sa postarajú skôr, peňažné a hmotné odmeny. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]