Autor textu: TASR
14.10.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Sú aj pre mladých čitateľov z pera domácich aj zahraničných autorov.

Foto: Tasr

Bratislava 14.10.2019 (Skolske.sk)

 Nové tituly románov dramatických aj oddychových, nové vydanie rekordov, populárno – náučných aj príbehov pre mladých čitateľov z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Lucia Sasková prichádza s novým románom Odsúdená. Hlavná hrdinka musí nečakane čeliť krutej diagnóze, ktorá jej obráti naruby celý život. Má pocit, že ju nespravodlivo odsúdili na smrť, hoci sa ničím neprevinila, bez možnosti obhajoby či odvolania. Koniec jej života sa nezadržateľne blíži, a tak sa púšťa do boja. S prácou, okolím, najbližšími a v neposlednom rade sama so sebou. Má len dve možnosti: buď začne žiť naplno, alebo bude nečinne čakať na koniec. Vyberie si prvú možnosť a opúšťa stereotypný život, na aký bola zvyknutá. Jej pohľad na svet je zrazu iný, oveľa intenzívnejšie vníma všetko, čo bolo kedysi pre ňu samozrejmosťou. Lebo to, že zdravie je v živote človeka najdôležitejšie, nie je klišé, ale realita, ktorú si človek uvedomí, až keď oň príde.

      Medzi novinky patrí aj najnovšie vydanie Guinness World Records 2020, ktoré je plné zaujímavých noviniek. Jednou z nich je znak Play pri vybraných rekordoch, ak ho v knihe čitateľ uvidí, môže ísť na webovú stránku www.guinnessworldrecords.com a pozrieť si bonusové video. Ďalšou novinkou je ikonka 100%, vďaka nej objaví čitateľ skutočnú veľkosť niektorých najväčších či najmenších rekordmanov. Okrem toho zistí, aký rekord sa prekonal v deň jeho narodenín, kto je najväčší muž na svete, aká je najväčšia vesmírna stanica či najväčšia pizza na svete. V najnovšom vydaní sú aj Slováci, "diaľkoplavci" Dezider Pék, Ondrej Pék, Richard Nyary, cyklista Peter Sagan, dirigent Viliam Karmazin, zdravotne znevýhodnená strelkyňa Kristína Funková, Pavol Durdík a žonglér Milan Roskopf. V jedenástich tematických okruhoch prináša kniha viac ako 5000 rekordov. Prvé svetové vydanie je z roku 1954, na Slovensku vychádza od roku 2006.

      Lucia Pastierová Černá je autorkou knižky Hladko obratko. Je to knižka pre ženskú dušu. Vďaka kratučkým zamysleniam sa čitateľka ponára do jej rôznych zákutí. Občas zasa spoločne s autorkou nostalgicky spomína či glosuje spoločenské dianie. Autorka sa zamýšľa nad vzťahmi a rodinnými zvykmi, zaoberá sa tematikou emancipácie, rodovej rovnosti či ageizmu. Pokúša sa definovať novodobú ženu v jednotlivých fázach jej života, ako matku, manželku, milenku, pracujúcu ženu i sexuálny objekt. Jednotlivé texty vychádzali počas piatich rokov na webovom portáli Ženy v meste.

      Panické ataky je názov populárno-náučnej publikácie z pera nemeckého terapeuta Klausa Bernhardta. Autor tohto odvážneho tvrdenia hovorí, že väčšina postupov, ktoré sa dnes používajú pri liečbe týchto psychických problémov, je zastaraných a neúčinných. Namiesto nich ponúka mimoriadne efektívne techniky, a to nielen pre ľudí trpiacich panickými atakmi, ale pre všetkých, ktorí majú pocit, že ich vlastný strach obmedzuje v myslení a konaní. Výnimočnosť knihy Panické ataky spočíva v celkom novom prístupe k riešeniu psychických porúch, ktorý je založený na cielenom využívaní procesov spracovania informácií prebiehajúcich v našom mozgu. Jednoduché a ľahko zvládnuteľné cvičenia už po niekoľkých týždňoch umožnia pacientom, trpiacim úzkosťami a panickými atakmi, návrat do normálneho života.

      Tínedžerom je určená knižka Denník skvelého kamoša z pera amerického autora Jeffa Kinneyho. Hlavná postava príbehu Rowley Jefferson si vedie denník ako jeho kamoš Greg. Rowleyho čitatelia poznajú z doterajších trinástich dielov odvážneho bojka ako vedľajšiu postavu. No nastal čas, aby sa na svet pozreli aj Rowleyho očami a nazreli do jeho osobného denníčka. Do Denníka skvelého kamoša si zapisuje vlastné zážitky a skúsenosti a súhlasil aj s úlohou Gregovho životopisca. Veď Greg raz bude bohatý a slávny a všetci budú chcieť poznať jeho príbeh. Ale Rowleymu to veľmi nejde a jeho Gregov životopis je tak trochu zlátanina. Tak či tak ponúka úplne nový pohľad na odvážneho bojka. Taký, ktorý si jeho priaznivci určite nenechajú ujsť.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]