Autor textu: TASR
15.10.2019

Multimediálny protidrogový vlak z ČR navštívi všetky slovenské kraje

Riešenie dôsledkov stojí stonásobne viac ako prevencia.

Foto: Ilustračné foto TASR

Žilina 15.10.2019 (TASR)

 Multimediálny protidrogový vlak z Českej republiky, ktorý sa snaží odradiť deti a študentov od užívania drog, navštívi v októbri a novembri všetky slovenské kraje. Na brífingu v Žiline o tom v utorok informoval autor projektu Pavel Tuma z Nadačného fondu Nové Česko.

      Doplnil, že vo vlaku ponúkajú 90-minútový program. "Je určený pre deti od 12 do 17 rokov, popoludní môžu chodiť rodičia s deťmi od desiatich rokov. Chceme, aby sa Slovensko pripojilo k Nemecku a Česku. Na budúci rok chceme stavať nový vlak 2.0, aby si aj slovenské kraje a mestá mohli vlak požičiavať. Výhodou je, že slovenské deti rozumejú českým filmom, a veľmi radi sa sem vraciame. V každom meste sú 'srdciari', ktorým nie je situácia ľahostajná. Prekáža im, že ich deti si môžu v parku pichnúť ihlu do nohy. Veríme, že sa nájde podpora vlády, ktorá bude chcieť investovať viac do prevencie. Pretože riešenie dôsledkov stojí stonásobne viac ako prevencia," podotkol Tuma.

      Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sa podľa podpredsedu Petra Webera rozhodol podporiť projekt sumou 10.000 eur na základe veľmi dobrých minuloročných skúseností. "Vlak bude v Čadci, Žiline, Martine a Tvrdošíne. Minulý rok ho organizovane navštívilo 15 škôl a zhruba 500 študentov. Tento rok ho organizovane navštívi 25 škôl a do 800 študentov. Projekt je silne emočný a interaktívny na základe reálnych príbehov ľudí, ktorí sú vekovo na úrovni študentov. Spätná väzba od pedagógov aj študentov bola minulý rok výborná," povedal Weber.

      Zástupkyňa primátora Žiliny Barbora Birnerová uviedla, že mesto sa aktívne podieľa na projekte druhý rok. "Každý rok prejde vlak okolo 250 žiakov. Mesto spolufinancuje prítomnosť vlaku v Žiline sumou vyše 9000 eur a odozvy sú výborné. Na základe toho, že je to interaktívne a nie je to len teória," dodala Birnerová.

      Organizátori projektu pripravujú podľa Tumu nový film pre tri vekové kategórie - šiestu a siedmu triedu, ôsmu a deviatu triedu a pre stredoškolákov. "Máme aj viac nadväzných programov, Slovensko teraz dostane k dispozícii dva. Prvý sa volá To je zákon, kámo. Bol vyvinutý s Národnou protidrogovou centrálou a hlavným partnerom v Česku je Policajné prezídium ČR. Do škôl pravidelne chodí 115 zaškolených policajtov. Program je hravý a interaktívny. Deti pozerajú film a ako policajné tímy hodnotia porušenie zákona. Čo je priestupok, čo je trestný čin. A keď vlak odíde, policajti idú do školy a my môžeme mestu doložiť, o koľko sa zvýšilo právne povedomie po odchode vlaku," vysvetlil Tuma.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]