Autor textu: Mária Tarišková
16.10.2019

Výnimočný školský výlet: Zámok Schloss Hof neďaleko Bratislavy

Tip na uplatnenie zážitkovej pedagogiky v praxi

Foto: Astrid Knie

Bratislava 16.10.2019 (Skolske.sk/OTS)

Hľadáte inšpiráciu na školský výlet či exkurziu? Za krásnymi miestami nemusíte cestovať ďaleko. Len niekoľko kilometrov od slovensko-rakúskej hranice sa v objatí nedotknutej prírody rozprestiera barokový skvost Dolného Rakúska – impozantný zámok Schloss Hof, ktorý je priam ideálnym miestom na aplikovanie zážitkového učenia. Očarí Vás unikátnou kombináciou pôsobivých prvkov architektonického, kultúrneho a prírodného prostredia. Vychutnajte si podmanivý obraz miesta, ktorý namaľoval čas a vydajte sa na nezabudnuteľnú exkurziu do minulosti. Neopakovateľná atmosféra, ktorá je vlastná tejto výnimočnej lokalite, rozvíja záujem o históriu i kultúru a podnecuje kreativitu.

pic
Foto: Gerfried Tamerler

Zážitkové programy v sprievode slovenského lektora
Pre skupiny nad 15 žiakov a študentov ponúka zámok Schloss Hof špeciálne programy v slovenskom jazyku, ktorých prehľad nájdete v brožúre Zážitkové programy pre školy a škôlky. Ich cieľom je rozvíjať záujem o históriu, umenie i kultúru, prehlbovať poznatky, ale aj prinášať nové. Vytvárajú priestor pre kreativitu, rozvoj zručností a taktiež zábavu či dobrodružstvo. Jednotlivé programy sú „šité na mieru“ rôznym vekovým kategóriám (od predškolského veku až po 18 rokov), zaujmú svojou nevšednosťou, pestrosťou a hravou formou.

Prehliadky zámku podávajú historické fakty pútavým a zrozumiteľným spôsobom. Interaktívne zážitkové okruhy poskytnú odpoveď na otázku, ako v dávnych dobách vyzeral život bežných ľudí na zámockom statku. Súčasťou ponuky sú aj programy, ktoré deti zoznámia so vzácnymi druhmi staro-rakúskych domácich zvierat i s exotickejšími zástupcami zvieracej ríše, ponúknu zmyslový zážitok pri objavovaní vôní a pachov zámockého statku. Obzvlášť zaujímavý je program, ktorý ponúka deťom jedinečnú možnosť premeniť sa na princa alebo princeznú a v dobovom kostýme sa vydať na cestu časom do obdobia baroka.
​​​​​​​
Môžeme sa popýšiť aj úžasnými novinkami v ponuke pre skupiny detí. Zábavné prehliadky záhrad umožnia spoznať antických bohov a hrdinov, legendy či tajomstvá labyrintu. Mimoriadne obľúbený je zážitkový program „Princovi Eugenovi na stope“. Krátka prehliadka zámku na úvod deti obohatí o cenné poznatky z histórie a následne sa s nadšením púšťajú do riešenia kvízových otázok. Pre deti je prirodzené, že sú aktívne a zvedavé. Možno práve preto si ich hádanková rallye úplne získa. Atraktivitu programu umocňuje aj súťažný prvok a motivácia vo forme malej odmeny.

pic
Foto: Rita Newman

Baroková záhrada s úžasnými novinkami
Terasovitá záhrada zámku Schloss Hof patrí k najkrajším zámockým parkom strednej Európy. Baroková záhrada sa rozprestiera na ploche neuveriteľných 15 hektárov. Novinkou je historický labyrint na 7. terase, ktorý je krásnym miestom na príjemné blúdenie. Pri prechádzke v spleti uličiek lemovaných 3 km javora poľného na deti čaká skutočné dobrodružstvo.

Idylický statok s cca. 200 zvieracími obyvateľmi
Zámocký areál zahŕňa aj idylický statok s detským ihriskom, vodnými atrakciami, dobrodružným tematickým okruhom a skvelým simulátorom jazdy na koči. Na statku našlo svoj domov okolo 200 zvierat. Môžete sa zoznámiť so vzácnymi druhmi staro-rakúskych domácich zvierat, napr. s bielym barokovým oslíkom. V plnej kráse sa predvedú aj exotickejší zástupcovia zvieracej ríše, akými sú napr. ťavy či alpaky. K obľúbeným zvieracím obyvateľom patria aj kone, poníky, kozy, pávy, moriaky a sysle. V kontaktnej mini zoo majú deti príležitosť zvieratká nielen obdivovať, ale aj pohladkať.

pic
Foto: Gerfried Tamerler

Niečo na spestrenie: skvelé podujatia
Zámocký komplex Schloss Hof návštevníkov láka aj bohatou ponukou úžasných podujatí, ktoré sa postarajú o výnimočné zážitky pre malých i veľkých.

Ako sa do zámku Schloss Hof dostanete?
Máte možnosť využiť hneď niekoľko spôsobov dopravy. V prípade prepravy autobusom je k dispozícii bezplatné parkovisko. Ak dávate prednosť vlaku, môžete sa vopred informovať o možnostiach grátis kyvadlovej dopravy, ktorá premáva zo stanice Marchegg. V období od 15. marca do 1. novembra je počas víkendov a sviatkov otvorená aj východná brána v smere od Devínskej Novej Vsi. Ak máte radi prechádzky, môžete do zámku Schloss Hof prísť aj cez cyklomost ponad rieku Moravu. Cesta pešo zo zastávky MHD Novoveská po východnú bránu je veľmi príjemná a trvá približne 30 min. Školské skupiny majú na požiadanie možnosť využiť východnú bránu ako vstup aj cez pracovné dni.

Zámocký areál Schloss Hof je ideálnym miestom na školský výlet či exkurziu a jedinečná ponuka zážitkov je zárukou úspechu. Žiaci a študenti i pedagógovia od nás odchádzajú obohatení o nové poznatky, mimoriadne dojmy a nevšedné zážitky. Ak si pedagóg vyberie za cieľ školského výletu či exkurzie zámok Schloss Hof, vo významnej miere tým prispeje k prepojeniu vyučovania s praxou, a to najmä v oblasti predmetov, akými sú dejepis, občianska náuka, biológia, vlastiveda, prvouka, prírodoveda či cudzí jazyk.
 
V prípade záujmu o rezerváciu zážitkového programu pre Vašu skupinu žiakov a študentov kontaktujte prosím p. Martina Šveca: e-mail: [email protected], tel.: +43 2285 200 00 850 (možná komunikácia v slovenskom jazyku).
 
Miesto: Schloss Hof 1, 2294 Schloßhof, Rakúsko|zámocký areál Schloss Hof je otvorený celoročne. Školským skupinám je na požiadanie možné zabezpečiť vstup aj pred 10:00 hod.
www.schlosshof.at/sk

pic
Foto: Harald Böhm

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]