Autor textu: Školské.sk
17.10.2019

Galéria Nedbalka pokrstila detský pracovný zošit

Po galérií bude deti sprevádzať Múza s Hugom.  

Foto: Nedbalka

Bratislava 17.10.2019 (Skolske.sk)

Cieľom Galérie Nedbalka od jej vzniku je predstaviť širokej verejnosti diela slovenského výtvarného umenia od konca 19. do začiatku 21. storočia. Ťažisko zbierky tvorí maľba, ale je v nej zastúpená aj socha a grafika. Galéria diela prezentuje prostredníctvom stálej expozície, krátkodobých výstav, odborných publikácií a výstavných katalógov. Primárne sa venuje výstavnej činnosti z tvorby slovenských autorov.

V roku 2019 sme si v Galérií Nedalka stanovili nový cieľ a to ukázať deťom slovenské moderné umenie náučnou no však zábavnou formou. Galéria Nedbalka začala spolupracovať s vynikajúcou textárkou Zuzanou Šinkovicovou a grafickým ilustrátorom Marekom Mertinkom a vydala jedinečný pracovný zošit pre deti. Po galérií ich už bude sprevádzať Múza s Hugom a prežijú tak spolu skvelé dobrodružstvá.

Prvý detský sprievod sa uskutoční v sobotu 26. októbra o 15.00 hodine, povedie ho Lenka Katulíncová.

​​​​​​​

Úryvok zo zošita

Dospeláci často vravia, že v galérii treba byť ticho. Ale ako má potom kamoš kamošovi povedať, že zbadal niečo úžasné, neobyčajné, očarujúce, čudné, desivé, smutné či veselé? Áno, aj také môžu byť obrazy. Niektoré sú dokonca ako živé a vy len žasnete, ako to tí autori dokázali namaľovať len s obyčajným štetcom a farbami.

​​​​​​​
Umelci schválne tvoria tak, aby v nás vyvolali rôzne emócie. A je prirodzené, že každému sa páči niečo iné. Preto rada všetkých tajne pozorujem a sledujem ich reakcie. Pýtate sa, či práve teraz pozorujem aj vás? Samozrejme!

No nemusíte sa obzerať, som neviditeľná. Deti s citlivým sluchom ma však môžu počuť. Napríklad ako tuto Hugo, ktorý vás bude sprevádzať spolu so mnou




Galéria Nedbalka je súkromná galéria a nezisková organizácia, ktorá vznikla vďaka milovníkom umenia a filantropom P. Paškovi s manželkou Miloslavou a A. Bartoškovi v októbri 2012. Mladú zbierku Galérie Nedbalka tvorí v súčasnosti viac ako 1000 diel. Budova Galérie Nedbalka ukrýva pôsobivý interiér s vnútornou štruktúrou pripomínajúcou Guggenheimovo múzeum v New Yorku. Ide o pôvodne obytný meštiansky dom s prístavbou z roku 1995, za ktorú architekti V. Cvengrošová a V. Droppa získali prestížnu Cenu Dušana Jurkoviča.
Poslednú rekonštrukciu viedla architektka J. Kusá. Súčasťou riešenia je aj dielo umelca Ašota Haasa, ktoré zmenilo protipožiarnu konštrukciu vo svetlíku na zaujímavý objekt.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]