Autor textu: TASR
17.10.2019

KSK: Stredoškoláci si môžu v projekte vyskúšať podnikateľské nápady

Všeobecne je program určený mladým do 30 rokov.

Foto: rozbehnisa.sk

Košice 17.10.2019 (TASR)

Ako premeniť podnikateľský nápad na skutočný biznis a ako sa vyhnúť chybám, na ktorých zvykne podnikanie stroskotať, sa budú učiť žiaci stredných škôl v Košickom samosprávnom kraji (KSK) v projekte Rozbehni sa! Academy. Memorandum o spolupráci na projekte podpísal vo štvrtok predseda KSK Rastislav Trnka s občianskym združením (OZ) Uni2010. Informoval o tom Úrad KSK.

      "Našim žiakom chceme ponúknuť moderný zážitkový spôsob vzdelávania, ktorý ich naučí nájsť, premyslieť a otestovať svoj podnikateľský nápad do sumy 100 eur. Chceme, aby mladí pochopili, že aj doma môžu napísať úspešný podnikateľský príbeh a nemusia za príležitosťami cestovať do iných miest alebo zahraničia," povedal Trnka.  

      Všeobecne je program určený mladým do 30 rokov. "Projekt je prístupný pre celé Slovensko, ale vďaka osobitnej podpore Košického samosprávneho kraja bude záber z východu intenzívnejší. Sme radi, že do pilotného projektu sa zapojilo 25 krajských škôl. Predpokladáme, že z Košického kraja môže vzísť až pätina z celkového množstva úspešných projektov," konštatoval prezident OZ Uni2010 Juraj Kováč.

      Ako prvé bude združenie školiť ambasádorov projektu, ktorými sú učitelia stredných škôl a pracovníci s mládežou. Tí v najbližších dvoch mesiacoch predstavia projekt žiakom na svojej škole. Študenti, ktorých zaujme možnosť vyskúšať si vlastné podnikanie, sa zaregistrujú na webe rozbehnisa.sk. Získajú tak štartovný balíček s videokurzom, PDF ťahákom a prístupom do komunity na sociálnej sieti.

      Kováč pripomína, že netreba mať veľké oči, mladých stačí inšpirovať príkladmi, ako veci môžu fungovať. "Poďme im ukázať, že nemusia čakať, kým im niekto dá prácu, pretože si ju môžu sami vytvoriť. Aj keď som z Detvy, Humenného alebo Tisovca, ak mám prístup k internetu a som šikovný, môžem mať vlastný projekt, a tým sa uživiť. Neznamená to, že mladí musia založiť veľké firmy a zamestnávať tisícky ľudí, stačí zamestnať sám seba a uživiť sa," dodal.

      Pre všetky školy je účasť v projekte bezplatná, zapojiť sa môže ľubovoľný počet žiakov. V decembri je naplánovaný poldenný seminár pre študentov, ktorí zvažujú podnikanie a prihlášku svojho nápadu do trojmesačného inkubačného programu Rozbiehátor. Mali by tam doladiť svoje nápady. Samotný Rozbiehátor sa bude konať začiatkom roka 2020, účastníci získajú grant 100 eur na zostrojenie prototypu alebo predajného webu na mieru. Pre najšikovnejšie tímy je pripravená odmena 1000 až 2000 eur. Finálové projekty sa predstavia v júni budúceho roka.    

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]