Autor textu: TASR
18.10.2019

Ocenili najlepšie diplomové práce v odbore architektúra

Ocenené práce budú do 31. októbra vystavené v Galérii SAS.

Foto: SAS

Bratislava 18.10.2019 (Skolske.sk)

Hlavnú Cenu profesora Jozefa Lacka 2019 za najlepšiu diplomovú prácu v odbore architektúra si vo štvrtok prevzal Ondrej Jurčo za prácu Claustrum – Prototyp kláštora novej doby, ktorú obhájil na Fakulte umení (FU) Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Už 29. ročník súťaže organizuje Spolok architektov Slovenska (SAS) v spolupráci s Fondom výtvarných umení.

      Porota zložená z architektov Pavla Suchánka, Patrície Kvasnicovej a Evy Teplanovej vybrala aj ďalších päť prác, ktorým za ich špecifický prínos v niektorej oblasti udelila odmeny. Všetky si odniesli študenti Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Ocenené práce budú do 31. októbra vystavené v Galérii SAS.

      Odmenu za neobvyklé, mimoriadne invenčné a dizajnovo originálne integrovanie dvoch rozdielnych funkcií dostal Jakub Masný z Fakulty architektúry (FA) STU s diplomovou prácou Rekreačno-evakuačné centrum v Christchurch, Nový Zéland. Odmena za prínosné architektonické dotvorenie a revitalizáciu existujúcej urbánnej štruktúry a skvalitnenie mestského prostredia patrí Nine Kákošovej z FA STU za prácu Univerzitné bývanie v Janove a najlepšou diplomovou prácou v oblasti rekonštrukcie a revitalizácie industriálnej historickej budovy sa stala Pamiatková obnova hlavného objektu cvernovej továrne Danubius v Bratislave, ktorú napísala absolventka FA STU Lucia Inczingerová. Odmenu za citlivú intervenciu prispievajúcu k ochrane krajinného rázu a prírodného prostredia získal Michal Kázik z  katedry architektúry (KA) Stavebnej fakulty (SvF) STU s prácou Vyhliadka na fjordy. Odmenu za najlepšiu úroveň výrazových a výtvarných hodnôt architektonického návrhu SAS udelil Martine Kalivodovej z KA SvF STU za diplomovú prácu Artcampus VŠVU.

      FA STU v Bratislave, KA SvF STU v Bratislave, katedra architektúry Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, FA TUKE a Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva v Nitre nominovali do tohoročnej súťaže spolu 17 absolventských projektov. Pred porotou bolo v septembri prezentovaných 14 absolventských prác.

      "Cena má motivovať a podnecovať zdravé súperenie v architektonicko-urbanistickej tvorbe a takto prispievať k zvyšovaniu kvality diplomových prác a zároveň de facto určuje smerovanie a odbornú úroveň absolventa architektúry," uvádza štatút.

      Jozef Lacko bol architekt a pedagóg pôsobiaci na bratislavskej Slovenskej vysokej škole technickej (dnešnej STU) v rokoch 1941 až 1970 a od roku 1957 na Fakulte architektúry ako vedúci katedry architektonickej tvorby. V roku 1960 získal za svoju architektonickú tvorbu Cenu mesta Bratislava.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]