Autor textu: TASR
21.10.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Spoločenský román, aj klasický aj psychologický triler.

Foto: TASR

Bratislava 21.10.2019 (TASR)

Nové tituly bibliografického zamerania, zborník piesňových textov, spoločenský román, klasický aj psychologický triler z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Biografickú knihu s kultúrno-historickým významom Predsedovia Matice slovenskej 1863 – 2019 pripravilo Vydavateľstvo Matice slovenskej. Je o predsedoch Matice slovenskej, ktorí reprezentovali najstaršiu ustanovizeň Slovákov od roku 1863 až po súčasnosť. Spoluautorom tohto kultúrno-historického biografického diela je aktuálny a historicky najmladší predseda Matice slovenskej Marián Gešper, ktorý knižný projekt inicioval. Druhým autorom je literárny a kultúrny historik a vysokoškolský pedagóg Pavol Parenička zo Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej. Ambíciou publikácie je osvetliť dobu, profesijné portréty, biografie, dielo a národnobuditeľskú činnosť matičných predsedov.

      Známy spevák a skladateľ Richard Müller prichádza s knižkou Texty. Richard je nielen vďaka svojej postave velikánom česko-slovenskej populárnej hudby. Jeho autorská tvorba je do značnej miery a v rôznych podobách spojená so slovom a práve jednu z týchto podôb predstavuje kniha piesňových textov, ktoré do nemalej miery reflektujú aj autorov osobný život, či už ich písal pre skupinu Banket, na svoje sólové albumy alebo pre iných interpretov. Obsahuje viac ako 130 textov z pera speváka, ktoré napísal počas svojej vyše 35-ročnej hudobnej kariéry. Prvá skladba, ktorú si sám otextoval a napísal k nej aj hudbu, je pieseň Rádio z roku 1983.

      Angličan John Marrs je autorom spoločenského románu Deň, keď si zmizol. Catherinin pokojný život ženy v domácnosti a matky troch malých detí sa rýchlo zmení na nočnú moru. Jej manžel Simon sa jedného dňa stratí. Catherine je presvedčená, že ju neopustil dobrovoľne, a zúfalo ho hľadá. Čoskoro však musí čeliť tvrdej realite a pre finančné problémy takmer príde o zdravie aj strechu nad hlavou. Simon medzitým vedie bezstarostný život a cestuje po svete. Tajomstvo svojej minulosti je odhodlaný strážiť za každú cenu, aj keby to znamenalo uchýliť sa k podvodom a násiliu. Odpoveď na otázku, prečo odišiel, dostane Catherine až po dlhých dvadsiatich piatich rokoch, keď sa stratený manžel zrazu objaví na jej prahu.

      S psychologickým trilerom Tichá pacientka prichádza cyperský rodák Alex Michaelides. Alicia Berensonová má napohľad dokonalý život. Je známa maliarka, vydatá za vychyteného módneho fotografa, ktorého nadovšetko miluje, a býva v nádhernom dome obklopenom zeleňou v luxusnej štvrti Londýna. A predsa jedného večera z neznámych príčin svojho muža chladnokrvne zavraždí. Do hlavy mu vypáli päť rán a odvtedy neprehovorí. Aliciino mlčanie premení obyčajnú rodinnú tragédiu na verejnú záhadu, ktorá Aliciu neslávne preslávi. Cena jej umeleckých diel prudko vzrastie, zatiaľ čo ona sama postupne upadá do zabudnutia za múrmi psychiatrického ústavu. Psychoterapeuta Thea Fabera Aliciin osud od začiatku fascinuje a keď dostane príležitosť s ňou pracovať, urobí všetko pre to, aby prehovorila.

      S napínavým trilerom Ateliér v Paríži prichádza francúzsky spisovateľ Musso Guillaume. V Paríži, obklopený rozkvitnutou alejou, sa skrýva ateliér, oáza pokoja uprostred ruchu veľkomesta. Prenajala si ho mladá londýnska policajtka Madeline, aby sa v ňom vyliečila z citového zranenia. V dôsledku chyby realitnej kancelárie sa v rovnakom čase do domu nasťahuje aj mizantropický spisovateľ Gaspard. Američan hľadá tiché ústranie vzdialené od ruchu veľkomesta, kde by mohol v pokoji napísať svoju divadelnú hru. Ateliér slávneho maliara Seana Lorenza ešte stále dýcha umelcovou vášňou pre farby a svetlo. Keď Lorenzo utrápený vraždou svojho synčeka pred rokom zomrel, jeho posledné obrazy záhadne zmizli. Madeline a Gaspard, fascinovaní Lorenzovým géniom a ešte väčšmi jeho tragickým osudom, sa rozhodnú spoločnými silami výnimočné diela vypátrať, v priebehu vyšetrovania vyplynú na povrch šokujúce skutočnosti.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]