Autor textu: Laura Mlynárová
22.10.2019

Bella Italia ako ju nepoznáme

Keď sa povie Taliansko, všetkým nám príde na um chutné talianske jedlo.

Foto: text

Bratislava 22.10.2019 (Skolske.sk)-

Pizza, pasta, špagety al Dente, pappardelle, tagliatelle či farfalle. Všetko to poznáme z jedálnych lístkov, talianskych reštaurácií. Nikdy sa ale nezamýšľame nad pozadím a históriou talianskych delikates, stolovania, či prípravy jedál. Spoznať tieto záhady zvedavým dal možnosť Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci v Univerzitnou knižnicou v podobe výstavy s názvom „Dvanásť príbehov o jedle.“

Výstava, ktorá sa nachádza vo výstavnej sále Univerzitnej knižnice obsahuje dobové reklamné slogany, fotografie, obrázky z časopisov a kalendárov, titulné strany ilustrovaných časopisov, ale aj účtenky z dobových pohostinských zariadení, ktoré prinášajú svedectvo o vkuse Talianov a ich láske k jedlu a kuchyni. Zbierku dobových materiálov, poskytol knižnici milánsky zberateľ, vedec a autor mnohých článkov a encyklopedických príspevkov Michele Rapisarda. Tento taliansky zberateľ sa špecializuje na ilustrované grafiky a dokumenty najmä z tlače z obdobia 17. až 20. storočia. Doma ich má už viac ako 14 000. Pre výstavu však vybral tie najvzácnejšie. Na jednej z pohľadníc zo začiatku 20. storočia je napríklad zachytená tradícia pouličného jedenia v Neapole. Zobrazuje jedákov, ktorí sa na ulici napchávajú makarónmi holými rukami. V roku 1904, 21. augusta mali talianske noviny „La Domenica del Corriere“ na poslednej strane svojej ilustrovanej prílohy obrázok dám a pánov, ako si vychutnávajú na streche katedrály „Duomo di Milano“ v Miláne svoj pokrm. Túto tradíciu kedysi Milánčania opakovali pri príležitosti sviatku Nanebovstúpenia Panny Márie. Dnes by to už bolo sotva možné pre hromady turistov navštevujúcich svetoznámu katedrálu.

Ďalšie materiály zo zbierky Taliana Rapisardu zobrazujú napríklad aj tradičné odevy, či kuchyne, v ktorých sa zvykli pripravovať hody v Taliansku v časoch dávno minulých. Jeden z exponátov symbolicky zobrazuje rizoto s plátkom z jedlého zlata. Autorom je Gaultiero Marchesi, zakladateľ novej talianskej kuchyne a podľa všeobecnej mienky svetovo najznámejší taliansky šéfkuchár.

​​​​​​​Michele Rapisarda sa na vernisáži zdôveril, že keď začínal so zberateľstvom, netušil, že jeho zberateľské kúsky sa raz objavia aj na tak významnom mieste ako je Univerzitná knižnica v Bratislave.   Výstava je súčasťou 19. ročníka Týždňa talianskeho jazyka a kultúry vo svete a aj predzvesťou 4. ročníka Týždňa talianskej kuchyne. V priestoroch Univerzitnej knižnice potrvá do 7. novembra. Z Bratislavy zbierka Micheleho Rapisardu poputuje do Milána, na festival „Far da mangiare.“  

pic
Foto: text
pic
Foto: text

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]