Autor textu: Školské.sk
22.10.2019

Veda, výskum, inovácie v priemysle 

Aj o tom bol SLOVAKIA TECH FORUM EXPO 2019.

Foto: SLOVAKIA TECH FORUM EXPO 2019.

Košice 22.10.2019 (TASR)

Druhý ročník medzinárodnej odbornej konferencie, zameraný na vedu, výskum a inovácie v priemysle, priemyselné technológie, energetiku, logistiku, sa uskutočnil v Košiciach, v meste s veľkým potenciálom technologickej budúcnosti, vývoja technológií, IT i vývoja nových trendov.

Odborná konferencia Slovakia Tech sa venovala najmä témam budúcnosti inteligentného priemyslu a digitálnej transformácie slovenského priemyslu, keďže Slovensko je na chvoste Európskej únie v oblasti investícií do inovácií, cieľom konferencie bolo vytvorenie priestoru pre tieto inovácie.
Na konferencii sa zúčastnili zástupcovia vedeckých a vzdelávacích inštitúcií, predstavitelia slovenských firiem, odborníci zo štátnej  správy aj akademici.

V úvode konferencie predstavil minister hospodárstva Peter Žiga akčný plán vlády pre SMART Industry. Slovensko by sa v jeho rámci malo zdokonaliť najmä v piatich oblastiach:  digitalizácie, IT, strojového učenia, umelej inteligencie i virtuálnej reality. Stredná a východná Európa bude v najbližších rokoch čeliť vplyvu automatizácie, viac ako tretinu zamestnancov v budúcnosti nahradia stroje. „Digitalizácia však neznamená stratené pracovné miesta, iba zmenu ich štruktúry a vytvorenie nových pracovných miest“ povedal Andrej Hutta, zo spoločnosti Newport Group.

Viacerí diskutujúci na konferencii pripomínali fakt, že zmenu potrebujú aj naše školy, nevyhnutná je aj výučba žiakov už základných škôl v oblasti umelej inteligencie, digitalizácie strojového učenia i virtuálnej reality.

Ervin Lumnitzer, prorektor naTechnickej univerzite v Košiciach konštatoval že „odborné technické vzdelávanie si vyžaduje profesionálny prístup nielen zo strany študenta ale aj zo strany pedagóga.“
Podľa Martina Dzbora, zo spoločnosti T-systems, je „ úloha zamestnávateľov v systéme duálneho vzdelávania, nezastupiteľná“,  keďže ľudia sa z montážnych dielní presunú k obsluhe robotov a automatizovaných zariadení.
M.Dzbor je autorom prvého programu duálneho vyššieho odborného vzdelávania pre IT špecialistov na Slovensku a má viac než 20 ročné skúsenosti v sektore informačných technológií, vrátane vedenia výskumných projektov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]