Autor textu: Vladimír Bačišin
22.10.2019

Abeceda ekonomiky - trh práce

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 22.10.2019 (Skolske.sk)

Trh práce je trh, na ktorom  sa obchoduje s prácou. Niekto ponúka prácu, niekto nakupuje prácu. Aký je záujem o prácu? To ovplyvňujú firmy, podniky, ale aj štát. Prácu nenakupujú len podniky, ale aj verejné inštitúcie. V nich tiež niekto pracuje.

Ako to funguje na trhu práce? Na trhu práce pôsobia také isté zákonitosti ak aj na iných trhoch. Dopyt po práci a jej množstvo, ktoré sa dá predať sa, určuje množstvo peňazí, ktoré má podnik k dispozícii. Množstvo práce závisí aj od použitej technológie. Kedysi bola výroba automobilov náročná na prácu. Dnes niektoré operácie v automobilových podnikoch robia roboty. Ponuka práce je závislá do toho koľko ľudí je schopných pracovať. To sa odvíja od množstva obyvateľov v krajine. Tým, ktorí sú schopní niekde robiť sa hovorí práceschopné obyvateľstvo. Ponuka práce je počet práceschopného obyvateľstva. To sú ľudia, ktorí pracujú, ale aj tí, čo sú nezamestnaní.

Aký je vzťah ponuky a dopytu na trhu práce? Ak je ponuka práce vyššia ako je dopyt po práci, cena práce klesá. To znamená, že ak je napríklad rastie počet taxikárov, cena ich práce klesá. To vedie k zníženiu cien za prepravu taxíkom. Ak je ponuka menšia, ako dopyt cena práce klesá. Ak je v určitej krajine málo programátorov, ich mzdy stúpajú.  Ak je ponuka rovnaká ako dopyt, cena práce sa nemení. Ponuka práce závisí od ochoty pracovať za určitú mzdu. Ak niekomu stačí napríklad 500 eur, uzavrie pracovnú zmluvu a pracuje

Trh práce na rozdiel od iných trhov ovplyvňujú rôzne zásahy. Trhy s prácou ovplyvňujú vlády, politici. Majú na nich vplyv aj odbory. Trh práce je závislý aj technológii. Tie čoraz viac šetria fyzickú prácu. Do popredia vystupuj poznatky, ktoré sú čoraz dôležitejšie v ekonomike.
​​​​​​​
Trh práce je miesto kde sa stretáva ponuka práce a dopyt po práci. Na Slovensku existuje komplexný systém informovania o trhu práce, ktorý zriadilo Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Jeho názov je Internetový sprievodca trhom práce. Je na adrese: www.istp.sk.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]