Autor textu: TASR
23.10.2019

Rodičia detí so ZZ už nemusia byť podľa Platformy rodín vylúčení zo spoločnosti

Pre rodičov je vylučovanie zo vzdelávania ich detí začiatkom izolácie.

Foto: text

Bratislava 23.10.2019 (TASR)

Na to, že sú rodičia často nútení odísť z práce, strácajú sociálne kontakty či priateľov a sú nechcene vylúčení zo spoločnosti, aby sa mohli starať o ich zdravotne znevýhodnené dieťa, upozornila v utorok Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením.

      Pre rodičov, spravidla ženy-matky, je vylučovanie zo vzdelávania ich detí začiatkom vlastnej izolácie a postupnej izolácie celej rodiny. A pritom vieme, že nás pracovný trh potrebuje a dokáže prijať," povedala zástupkyňa Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením Jana Lowinski.

      Východiskom je podľa platformy zabezpečenie dostupnosti a nárokovateľnosť individualizovanej podpory pre všetkých žiakov, ktorí to práve potrebujú a súčasne otváranie možnosti pracovnej realizácie rodičov detí so zdravotným znevýhodnením (ZZ).

      V rámci projektu Spájanie je cesta aj cieľ, testuje platforma model zamestnávania matiek detí so ZZ, vylúčených zo vzdelávania, zároveň chce prostredníctvom tohto projektu apelovať na potrebu systémových zmien nielen v školstve, ale i v sociálnom systéme, v ktorom má cieľ presadiť nové kritérium na zachovanie nároku na opatrovateľský príspevok.

      "Našu žitú skúsenosť potvrdzuje i nedávno zverejnená analýza projektu To dá rozum, podľa ktorej za posledných sedem rokov takmer o tretinu vzrástol počet detí, ktoré sú vzdelávané individuálne z dôvodu ich nepriaznivého zdravotného stavu. Toto však nie je slobodná voľba, toto je sanácia toho, v čom školy bez systémovej podpory čoraz fatálnejšie zlyhávajú," dodala Lowinski.



Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]