Autor textu: Jana Ikrényiová
23.10.2019

Na UMB otvorili Kabinet rómskeho umenia a kultúry 

Ide o ojedinelý projekt na akademickej pôde.

Foto: Ilustračné foto TASR

Bratislava 23.10.2019 (Skolske.sk)

  
Na Pedagogickej fakulte UMB v utorok 22. októbra slávnostne otvorili za účasti vedenia UMB a predstaviteľov strategických partnerských inštitúcií a odbornej verejnosti ojedinelý projekt na akademickej pôde -  Kabinet rómskeho umenia a kultúry pri Katedre výtvarnej kultúry Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

 Cieľom KRUK PF UMB je podporovať tvorivú umeleckú činnosť v oblasti rómskeho umenia a kultúry, vedecky a výskumne reflektovať otázky rómskeho umenia a kultúry, jej svojbytnosti, autentickosti či špecifickosti v kontexte majoritnej spoločnosti z hľadiska rôznych vedných disciplín. Súčasne sa KRUK zameria i na osvetovú a edukačnú činnosť zameranú na odkrývanie stereotypných vzorcov myslenia majoritnej i minoritnej časti spoločnosti. Ako uvádzajú Daniela Kováčová a Emília Rigová, koordinátorky kabinetu:

Kabinet rómskeho umenia a kultury je pokusom vytvorit interdisciplinárny priestor mapujúci z rôznych perspektiv bohatosť súčasneho rómskeho umenia a kultúry.. Pod jeho zaštitou sa otvára priestor pre trvalý dialog oscilujúci okolo kľúčových tém ako.minority, tak i majority.

Súčasťou slávnostného otvorenia KRUK bola panelová diskusia zameraná na emancipáciu rómskeho umenia a kultúry v zastúpení odborníčok z danej oblasti: Zuzany Kumanovej, Juriny Rusnákovej, Valerie Leray, Anny Mirga Kruszelnickek a Moniky Duždovej.
 
Súčasťou podujatia bolo aj slávnostné otvorenie medzinárodnej výstavy Keres Kultúra. Výstava organizovaná Stredoslovenskou galériou v spolupráci so Slovenskou národnou galériou a Banskobystrickým samosprávnym krajom  predstaví tvorbu mladej generácie umelcov/umelkýň, ktorí/ktoré s témou, či, lepšie, v téme rómskej identity pracujú a kriticky ju reflektujú. Teda na rozdiel od množstva výstav skôr idylicky zameraného insitného umenia Rómov, nám pôjde o živé, diskurzívne, aktuálne súčasné umenie, ktoré sa na tradíciu odvoláva, ale v mnohom s ňou polemizuje, je voči nej aj značne kritické.  


Daniela Kováčová a Emília Rigová, koordinátorky kabinetu

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]