Autor textu: Eliška Trpíšková
25.10.2019

Španielsky týždeň v Bratislave - Umenie, hudba a predstavenia, gastronómia a turizmus

Umenie, hudba a predstavenia, gastronómia a turizmus

Foto: Eliška trpíšková

Bratislava 23.10.2019 (Skolske.sk) 

V dňoch od 14.-20. októbra sa konal v našom hlavnom meste druhý ročník španielskeho týždňa. Program bol naozaj pestrý.

Začnime teda hneď pondelkom, ktorý sa okrem slávnostného otvorenia a uvítania niesol v znamení umenia. Na programe bola vernisáž španielskeho maliara menom Emilio Fornieles, ktorý začal svoju profesionálnu kariéru v roku 2007 a preslávil sa najmä vďaka  portrétom z akrylu a tonerového prášku. Jeho tvorbu mohli priaznivci umenia obdivovať po celý týždeň v noblesných priestoroch Pisztoryho paláca.

Na utorok sa mohli tešiť všetci nadšenci pravého a kvalitného španielskeho vína. O tom, že víno je jeden z hlavných motorov ekonomiky tejto krajiny niet pochýb a ľudia sa o tom mohli presvedčiť vďaka ochutnávke tradičného španielskeho vína a Masterclass, ktorá prebiehala pod vedením expertky z danej oblasti, Almudeny Martín Ruedy. V ten istý deň sa uskutočnila prípravná hodina španielskeho jazyka pre deti, ktorá sa konala v Cervantesovej aule na Gondovej ulici.

pic
Foto: Eliška trpíšková

Stredu môžeme spojiť s literatúrou a kultúrou. Na programe bol literárny večer, kde si hostia mohli vypočuť interpretáciu jednej z básní známeho španielskeho autora Federica García Lorcu, a to všetko vďaka profesorke Cristine Simón Alegre. Druhá sekcia patrila slovensko-španielskemu literárnemu recitálu v podaní študentov Štátnej jazykovej školy v Bratislave. Kultúra však nezostala v úzadí a o pol ôsmej večer sa premietal španielsky film režírovaný Enriquem Urbizu - La caja 507.

Vo štvrtok sa uskutočnil deň otvorených dverí Štátnej jazykovej školy a taktiež workshop španielskej kuchyne pre všetkých milovníkov dobrého jedla. Poobede sa uskutočnila prezentácia a diskusia pre nadšencov cestovania, ktorá bola o trase pútnikov do mesta Santiago de Compostela. Deň plný aktivít zavŕšilo nezabudnuteľné vystúpenie študentov Akadémie flamenka Zuzany Čorejovej.

​​​​​​​V piatok už festival išiel pomaly z kopca, ale program ani zďaleka nekončil. Deň sa začal workshopom  Pinchos y Tapas, ktorý bol tentokrát nie pre amatérov varenia, ale pre ozajstných profesionálov. Ďalej nasledoval seminár zvaný „Možnosti práce a štúdia v Španielsku,“ kde sa potencionálni záujemcovia mohli dozvedieť viac o možnostiach na život v Španielsku.

pic
Foto: Eliška trpíšková

Na bratislavskej scéne sa v piatok večer objavil i šéfkuchár David Montero, ktorý pripravil svojim fanúšikom menu na mieru a gastronomický zážitok bol tak stopercentne zaručený.

Sobota ráno sa niesla v duchu prírody a turistiky. Naplánovaná bola 15 km dlhá trasa, ktorá viedla z Marianky cez Kačín, Železnú studničku, Kalváriu až do centra mesta na španielsky trh. Španielsky trh sa v sobotu premenil na centrum gastronómie. Ľudia si mohli vychutnať či už stánok s paellou, vínami, tapas alebo dokonca tu bol aj stánok španielskych šuniek Jamón. Večer nemohla opäť chýbať kultúra a na programe bola typická španielska Zarzuela (koncert) Amaia Urtiaga a Stephen Hopkins.

V posledný deň festivalu o štvrtej poobede nechýbalo kino s filmom Martín (Hache), ktorý režíroval Adolfo Aristaraino. Celý týždeň bol zakončený vzdaním holdu osobe, ktorá predstavuje stelesnenie žánru flamenka na celom svete. Francisco Sánchez Gómez známy ako Paco de Lucía znamenal pre španielsku kultúru naozaj veľa a nedeľňajšie vystúpenie na jeho počesť bolo najlepším nápadom na uzatvorenie celého bratislavského festivalu.

Španielsky týždeň je ideálnou udalosťou na zblíženie slovenskej a španielskej kultúry. Je vhodný pre všetky vekové kategórie a každý si vďaka širokej škále aktivít príde na svoje.

​​​​​​​Španielske veľvyslanectvo v Bratislave spolu so všetkými sponzormi podieľajúcich sa na akcii si splnili svoju úlohu na jednotku s hviezdičkou a my dúfame, že podobných ročníkov tejto vynikajúcej udalosti bude ešte veľa. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]