Autor textu: Školské.sk
25.10.2019

 Najlepšia hračka je tá, po ktorej dieťa stále túži

Ako správne vyberať hračky? Rozhoduje vek, pohlavie alebo záľuby?

Foto: Školské.sk

Bratislava 25.10.2019 (Skolske.sk)

 
Deti v tom majú absolútne jasno: najlepšia hračka je mama. Minimálne v prvých týždňoch a mesiacoch, otec v tesnom závese. Samozrejme, je fajn, keď rodič ostáva „parťákom“ na hranie ešte veľa rokov. Medzi tým však potrebuje sebe aj ratolesti dopriať trochu priestoru na oddych, rozvoj a iné druhy hier. Ako na to?
 
Každý zorientovaný rodič, starý aj krstný rodič vie, že všetkého veľa škodí. Nebudeme opisovať život v detských izbách, ktoré sú hračkami zapratané až po strop. Väčšina členov takýchto domácností už stratila prehľad o tom, čo sa v izbičke nachádza, preto môže byť ich život celkom dobrodružný.
Pokiaľ ide o hračky, dôležitá je kvalita, nie kvantita. Vybrať dnes naozaj vhodnú hračku pre dieťa je rovnaký kumšt ako mať prehľad o obsahu vyššie opísaných detských izieb. Hračiek je dnes nekonečno, detské túžby sa dajú číselne vyjadriť iba ležatou osmičkou, no ten, kto hračku vyberá, má iba jeden mozog, dve oči, dve ruky a zvyčajne iba jednu peňaženku.

Na veku záleží

Hoci vek je len číslo, pokiaľ ide o deti a vhodné hračky, záleží na ňom. Je to prvý dôležitý údaj, ktorý by mal pri výbere rozhodovať. Nie nadarmo je na visačke hračky vždy číslo označujúce vek. Samozrejme, údaj je orientačný a neznamená to, že keď dáte trojročnému dieťaťu hračku určenú pre 6-mesačné batoľa, bude v bezpečí a neublíži si. Rovnako tak nie je zaručené, že keď tomu trojročnému dáte hračku určenú pre 8-ročných, bude rýchlejšie napredovať vo vývine a predbehne rovesníkov. Detstvo nie sú preteky, je to jedinečné čarovné obdobie, kedy sa dieťa hrá. Dospelým sa zdá, že si hrou vypĺňa čas, lebo ešte nevie čítať, písať, variť a zarábať peniaze, no ono takto spoznáva svet, jeho zákonitosti aj seba.
Najskôr sa u detí formujú zmysly, preto sú v prvých týždňoch či skôr mesiacoch vhodné hračky, ktoré rozvíjajú úchop, hmat, zrak a sluch. Sú jednoduché, farebné, majú rôzne povrchy a sú vyrobené z materiálov, ktoré sa nepoškodia ani dieťaťu neuškodia, keď ich bude mať neprestajne v puse. O tom by nás mali presvedčiť dve písmenká CE, teda certifikát potvrdzujúci, že výrobok spĺňa technické požiadavky Európskej únie. Keďže však dneska nie je problém vyrábať a predávať milióny fejkov, aj certifikát sa dá sfalšovať. Naša rada znie, nakupujte iba u renomovaných predajcov, ide predsa o zdravie a bezpečnosť dieťaťa! Bez ohľadu na vek.

Sezam, otvor sa!


S pribúdajúcimi mesiacmi rastie nielen dieťatko, ale aj jeho schopnosti a zvedavosť. To je obrovská šanca pre širokú rodinu zahrnúť ho množstvom hračiek. Ideálne takými, ktoré majú potenciál rozvíjať práve tú časť schopností či potrieb dieťaťa, ktorá v danom období prevažuje. „Hračky môžu pomáhať deťom rozvíjať to, čo ich baví. Ak sa dieťa zaujíma napríklad o kreslenie a maľovanie, rodičia v obchodoch s vnímavými hračkami nájdu množstvo pomôcok, ktoré deťom ukážu nové techniky a spôsoby kresby a maľovania. Netreba však lipnúť len na jednej záľube, skôr naopak. Práve mladším deťom, ktorých záujmy sa len formujú, je dôležité ukázať, čo všetko môžu robiť či zažiť,“ hovorí Dominik Rusňák zo siete hračkárstiev TOYETO, ktorý sa špecializuje na výber edukatívnych hračiek.
Krásne obdobie, keď je každá jedna hračka niečo ako poklad ukrytý za skalnou stenou, však? Stačí zavrieť oči a povedať: „Sezam, otvor sa!“

Veľké deti, veľké hračky?

Toto obdobie sa však raz skončí a nastáva panika. Čo kúpiť tomu nášmu, tej našej, veď už nie sú malí?! Majú 6, 8, 10! To však neznamená, že potrebujú veľké hračky. Určite nie rozmermi. Veľké obsahom, v poriadku. „Hračky pre každú vekovú skupinu by mali deťom ponúkať to, čo si toto štádium vývoja vyžaduje. Napríklad deti okolo troch rokov a celkovo predškoláci potrebujú hračky na tréning jemnej motoriky, pre staršie deti sú to didaktické hračky, ktoré deti niečo naučia. Starší obľubujú spoločenské hry, len im treba pomôcť objaviť ich čaro. Medzi týmito skupinami, samozrejme, existuje presah, kedy sa aj staršie deti môžu hrať s hračkami primárne určenými pre mladších,“ vysvetľuje odborník na vnímavé hračky.

A už vidíme vrásku na čele mnohých rodičov: vari sa naše už relatívne veľké, samostatné a rozumné dieťa bude hrať s hračkou určenou pre mladšie deti?! Môže, pretože niektoré hračky sú také dômyselné, že sú pre deti atraktívne celé roky. Nie preto, že je to „mojkačka“, bez ktorej sa nezaspí, ale preto, že neustále reagujú na potreby dieťaťa. „Presne tak,“ pritakáva D. Rusňák zo siete hračkárstiev TOYETO. „Väčšina vnímavých hračiek je navrhnutá tak, aby očarila a zaujala deti v rôznom veku. Pomôžem si príkladom interaktívnych kníh Piqipi. Kým pre najmenšie deti je to skvelý spôsob, ako spoznávať tvary, farby či rôzne povrchy, deti vo veku päť rokov sa pri hre s nimi učia logicky uvažovať, ukladať predmety na správne miesto, chápu jednotlivé obrázky v širších súvislostiach. Staršie deti si zas vďaka nim rozvíjajú fantáziu, učia sa vytvárať príbehy. Tak je to aj pri mnohých iných hračkách – deti v rôznom veku si nájdu rôzne veci, ktoré ich na hre s nimi zaujmú.“ Teraz by ste si mali s úľavou vydýchnuť, veď je to úžasné, keď hračka pretrvá a baví celé roky namiesto toho, aby skončila niekde v kúte či v kontajneri a zväčšila objem už aj tak nedozerného množstva odpadu. Takáto vnímavá hračka sa dokonca môže dediť.

Dievčatku bábiku, chlapcovi auto

Zdá sa, že okrem veku, vhodných materiálov a záľub detí už neostáva veľa premenných, ktoré by vstupovali do rozhodovania. Áno, vieme, že sme nespomenuli pohlavie, ale to nie je spôsobené stavom našej pamäti (aspoň si to myslíme). Keby bol výber iba a výhradne na deťoch bez ovplyvňovania rodičmi, televíziou a inými kanálmi, cez ktoré presakujú stereotypy a „škatuľky“, po dopravných prostriedkoch by bez zaváhania siahali aj dievčatá a chlapci by bez rozpakov povozili bábiku v kočíku, aby ju potom uložili spať. „Čo sa týka pohlavia, existujú hračky, ktoré častejšie vyhľadávajú dievčatá, a také, ktoré obľubujú skôr chlapci, striktne to však oddeľovať určite nie je potrebné,“ myslí si aj špecialista na vnímavé hračky.

Určite nie v prípade drevených hračiek a skladačiek, ktoré sú „must have“ v každej detskej izbe. „Drevené hračky sú veľmi obľúbené a overené časom. Sú stále a vydržia veľmi dlho. Od bežných plastových hračiek sa líšia aj svojou hmotnosťou a štruktúrou, vďaka čomu deťom pomáhajú trénovať úchop či jemnú motoriku,“ hlasuje za ne aj D. Rusňák z TOYETO. A sú nerozbitné! Hoci, ak by platil Murphyho zákon, ktorý hovorí, že nerozbitná hračka je dobrá len na to, aby dieťa pomocou nej rozbilo všetky ostatné hračky, tak to potom ďakujeme, neprosíme.

No dobre, chápeme, že aj objav rozbíjania patrí v živote dieťaťa medzi veľké veci. Ale pre istotu ho radšej zahrňme hračkami, ktorým sa pri rozbití nerobia ostré hrany. 

Vhodné hračky podľa veku


0 – 6 mesiacov: Vhodné sú senzomotorické hračky, ktoré sa dajú stláčať a cmúľať, ľahké hrkálky, loptičky či zrkadielka

6 – 12 mesiacov: Hračky, do ktorých sa dá niečo vkladať a potom vysýpať, hračky s rôznymi povrchmi a farbami, zvukové hračky

12 – 24 mesiacov: Vhodné sú hračky, ktoré podporujú hrubú aj jemnú motoriku, hračky na tlačenie a hračky podnecujúce symbolickú hru na „akože“ – fúrik, kosačka, metla, kuchynské náčinie, náradie, figúrky

2 – 4 roky: Detské hudobné nástroje, hračky, ktoré vydávajú zvuky rôznych zvieratiek alebo hrajú pesničky, hračky na ťahanie, chýbať by nemali kocky, autá a bábiky či hračky, ktoré sa do nádoby dostanú iba vtedy, keď dieťa nájde správny otvor so správnym tvarom, odrážadlá, kolobežky, jednoduché stavebnice

5 – 8 rokov: Kreatívne a didaktické hračky, stavebnice, domčeky pre bábiky. Pohybové a outdoorové hry, magnetické hračky/stavebnice a náročnejšie guľôčkové dráhy
​​​​​​​
8 a viac: Spoločenské hry, ktoré rozvíjajú kreativitu, pozornosť, sústredenie, pamäť, vedomosti a hlavne medziľudské vzťahy

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]