Autor textu: Školské.sk
26.10.2019

Ako vybrať správnu hračku

Otázky a odpovede odborníkov.

Foto: Školské.sk

Bratislava 26.10.2019 (Skolske.sk)

 Odpovedá: Dominik Rusňák a Alexandra Sidor, odborníci na vnímavé hračky. Sieť hračkárstiev TOYETO

Môže byť hračka pre dieťa rovnako interaktívna ako technológie?
Určite áno. Hračky nútia deti zapájať viacero zmyslov a kooperovať, deti sa do hry s nimi púšťajú bez návodov, často skúšajú metódu pokus-omyl, učia sa reagovať na podnety, ktoré prostredníctvom hry prichádzajú.

 V čom vidíte najväčšie pozitívum hry s hračkami oproti gadgetom?
Mnoho hračiek, najmä tých, ktoré sú určené pre menšie deti, podporuje rozvoj jemnej motoriky. Jemná práca s gombíkmi, skrutkami či rôznym druhom materiálu cibrí ich motoriku úplne iným spôsobom ako pri pohybe prstom po displeji smartfónu či tabletu. Celkovo deti pri hre s hračkami získavajú reálnejší a trvalejší zážitok, oveľa viac rozvíjajú svoju predstavivosť a kreativitu, do hry sa zapájajú aktívne. 

 Vie sa dieťa učiť aj bez videí a internetových stránok? Ak áno, prostredníctvom akých hračiek?
V TOYETO nájdu rodičia hračky, ktoré podporujú edukáciu detí v rôznom veku. Pre mladšie deti je to často učenie sa prostredníctvom hry, kedy samotný edukačný proces ani nevnímajú. Napríklad skladačky, vďaka ktorým sa učia spoznávať písmená abecedy, farby či tvary. Stavebnice z drevených magnetických kociek Tegu deťom v praxi objasňujú základné fyzikálne zákony ako magnetizmus či gravitáciu, a to bez toho, aby vôbec vedeli, čo to fyzikálne zákony sú. Staršie deti zas u nás nájdu vedecké sety, vďaka ktorým sa učia spoznávať prírodu pod mikroskopom, sledovať vesmír pomocou teleskopu alebo si môžu vyskúšať rôzne chemické pokusy. Obľúbené sú aj hračky od značky Geoworld, ktoré deti záživným spôsobom privedú do sveta dinosaurov a pravekých skamenelín.

Čo znamená pojem vnímavá hračka a ako vznikol?
Vnímavé hračky sú také, ktoré pri hre zapájajú zmysly dieťaťa. Dieťa hru s nimi neprijíma pasívne, ale vedome vníma, čo sa okolo neho deje.
 
Ako sa delia hračky pre deti? Aké v tomto segmente existujú vekové skupiny, zameranie hračiek, delenie podľa pohlavia?
Základné rozdelenie hračiek je podľa veku detí. Hračky pre každú vekovú skupinu by mali deťom ponúkať to, čo si ich štádium vývoja vyžaduje. Napríklad hračky pre najmenšie deti sa vyznačujú množstvom zvukových, zrakových a hmatových podnetov, keďže ich zmysly sa v tomto období ešte stále formujú. Deti okolo troch rokov a celkovo predškoláci potrebujú hračky na tréning jemnej motoriky, pre staršie deti sú to didaktické hračky, ktoré deti niečo naučia. Medzi týmito skupinami, samozrejme, existuje presah, kedy sa aj staršie deti môžu hrať s hračkami primárne určenými pre mladších. Čo sa týka pohlavia, sú hračky, ktoré častejšie vyhľadávajú dievčatá, a také, ktoré obľubujú skôr chlapci, striktne to však oddeľovať určite nie je potrebné.

 Môže hračku pre 5-ročné dieťa využiť aj starší školáčik alebo naopak škôlkar?
Väčšina hračiek, ktoré u nás zákazník nájde, je navrhnutá tak, aby očarila a zaujala deti v rôznom veku. Pomôžem si príkladom interaktívnych kníh Piqipi – dieťa v každom veku si z nich môže odniesť niečo iné. Kým pre najmenšie deti je to skvelý spôsob, ako spoznávať tvary, farby či materiály, deti vo veku päť rokov sa pri hre s nimi učia logicky uvažovať, ukladať predmety na správne miesto, chápu jednotlivé obrázky v širších súvislostiach. Staršie deti si zas vďaka nim rozvíjajú fantáziu, učia sa vytvárať príbehy. Tak je to aj pri mnohých iných hračkách – deti v rôznom veku si nájdu rôzne veci, ktoré ich na hre s nimi zaujmú.


pic
Foto: Vláčiková dráha

Vieme hračku pre dieťa zamerať aj podľa detských záľub (spev, kreslenie...)?
Hračky môžu pomáhať deťom rozvíjať to, čo ich baví. Ak sa dieťa zaujíma napríklad o kreslenie a maľovanie, rodičia u nás nájdu množstvo hračiek a pomôcok, ktoré deťom ukážu nové techniky a spôsoby kresby a maľovania. Netreba však lipnúť len na jednej záľube, skôr naopak. Je dôležité ukázať najmä mladším deťom, ktorých záujmy sa stále formujú, čo všetko môžu robiť či zažiť. 

 Aké benefity majú drevené hračky?
Drevené hračky sú veľmi obľúbené nielen vďaka súčasnému retro boomu, kedy ľudia začali opäť vyhľadávať veci, ktoré používali už naši starí rodičia. Práve hračky z dreva sú tým, čo overil čas, sú stále a vydržia veľmi dlho, často sa v rodine dedia celé generácie. Od bežných plastových hračiek sa líšia aj svojou hmotnosťou a štruktúrou, vďaka čomu deťom pomáhajú trénovať úchop či jemnú motoriku.

Aké máte skúsenosti s nákupným správaním ľudí pred Vianocami vo vašom hračkárstve?
Na Vianoce chcú naši zákazníci prekvapiť niečím originálnym, preto sa pred nákupom často prídu poradiť ohľadom najnovších a najvhodnejších hračiek. Ich nákupy bývajú väčšie, okrem jedného „hlavného“ väčšieho darčeka kupujú aj viacero menších. 

pic
Foto: Sada na maľovanie

Kedy zvyknú ľudia nakupovať najčastejšie – s predstihom aj mesiac pred Vianocami alebo deň pred nimi?
Každý rok sa nájdu zákazníci, ktorí chvatne nakupujú aj 24. decembra ráno, no vo všeobecnosti hračky na Vianoce začínajú ľudia nakupovať už od polovice októbra.
 
Nakupujú viacero menších hračiek alebo menej veľkých?
Rodičia sa postupne učia uprednostňovať kvalitu pred kvantitou aj pri výbere vianočných darčekov. Radšej obdarujú dieťa niečím väčším a hodnotnejším, čo často doplnia ešte drobnosťou na potešenie, ako napríklad puzzle, plyšovou hračkou či figúrkou dinosaura. 

Aké najčastejšie hračky (stavebnice, drevené hračky...) nakupujú u vás zákazníci pred Vianocami?
Každoročnou vianočnou klasikou sú bábiky, vláčiky, stavebnice a spoločenské hry. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]