Autor textu: Katarína Winklerová
28.10.2019

Vzdušný bozk patril Auróre.

Slovenská kapela Nocadeň pokrstila svoj siedmy štúdiový album. 

Foto:Katarína Winklerová

Bratislava 28.10.2019 (Skolske.sk)

moderátorka rádia Expres Miša Vrábová vyspovedala Rasťa a Roba Kopinovcov  ako ich siedmy album Auróra vlastne vznikol a čím je iný. V porovnaní s predošlou tvorbou dala kapela tento raz priestor elektronickej zložke. Spevák hovorí, že pre kapelu bol prechod na elektronickú hudbu úplne prirodzený. Pre ich uši je to veľmi príjemné. Nikdy sa hudbu nesnažili kopírovať a táto novinka je milým ozvláštnením ich tvorby. Myslí si, že to už bolo potrebné. 

Už pri albume Pozemskí astronauti kapela spolupracovala s Vladom Mellerom, ktorý sa i pri albume Auróra postaral o konečnú podobu zvuku. Po krátkom úvode sa bratia pustili do hrania a predstavili jednu zo svojich skladieb - Havran. Po nej Rasťo priblížil,  o čo sa v ich tvorbe snažia. Fanúšikom chcú prinášať predovšetkým zvuk a skladby na svetovej úrovni. Ich texty opísal ako texty zo života bežných smrteľníkov. Práve obsah textov považuje za dôležitý aspekt toho, že sa fanúšikom tak páčia. Keďže si ich píše on sám, veľmi mu lichotia pozitívne ohlasy na ne.

Miša poznamenala, že v textoch, ktoré chalani púšťajú do éteru však ich autor píše viac o noci, ako o dni a chcela vedieť, čo ho k tomu vedie: „ Rodičia vás zatvárali do kumbálu, alebo čo?" Rasťo  s úsmevom na tvári opäť objasňoval, že ich dedko pracoval ako správca cintorína (úsmev). Tak mu s radosťou pomáhal.

 Kapela má okrem iného za cieľ fungovať bez dychovej sekcie a vokalistiek. Behom večera zaznela i úvodná pieseň z nového albumu - Svitanie, ktorú Rasťo uviedol slovami: „ Ak sa vám stane niečo nečakané, verte, že to tak má byť.  Medzitým autenticky zabudol správne nastúpiť so slohou. Nuž, tak to malo byť. 

Čo sa týka samotného albumu Auróra, najprv vznikol názov a podľa neho chalani prispôsobovali obsah. Nie je to však po prvýkrát. Zahrali aj pieseň názvovo totožnú s albumom - Auróru.
​​​​​​​
Obecenstvo si jej text aj odhodlane pospevovalo a podupkávalo do rytmu. Album s vľúdnym slovom a špeciálnym krstiacim spôsobom -  vzdušným bozkom  - pokrstila slovenská herečka Henrieta Mičkovicová. Rasťo na záver krstu Henriete zložil milý kompliment, že ich album pokrstila najkrajšia bruneta na Slovensku a poďakoval sa všetkým prítomným za účasť. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]