Autor textu: TASR
30.10.2019

Tímový šport bez rozhodcov, Ultimate Frisbee, sa hráva aj na Slovensku

Je to tímový šport s lietajúcim tanierom.

Foto: Youtube

Bratislava 30.10.2019 (TASR)

Netradičný šport Ultimate Frisbee sa hráva na Slovensku už skoro 30 rokov. Má viacero špecifík, ktoré ho odlišujú od iných kolektívnych športov, a robia zaujímavým pre hráčov aj divákov. „V takmer žiadnom inom športe nemusí človek dôverovať svojim spoluhráčom tak ako v Ultimate. S diskom sa v hre nesmie behať, posúvať ho po ihrisku do koncovej zóny je možné len prihrávkami, kvôli čomu odpadáva možnosť presadiť sa sám a je nutné spolupracovať s celým tímom,“ vysvetlil pre TASR hráč bratislavského klubu OutSiterz Martin Bolvanský.

      Ultimate Frisbee je tímový šport s lietajúcim tanierom, ktorý v sebe spája prvky futbalu, basketbalu a amerického futbalu. Od bežných populárnych športov sa odlišuje najmä bezkontaktnosťou a hernou filozofiou „Spirit of the Game“ (SOTG), v preklade duch hry, ktorej základom je férové správanie, znalosť pravidiel a zodpovednosť za svoje činy.

      Vznikol pred 50 rokmi v americkom New Jersey, keď si skupina študentov hádzala kovový tanier z koláča. Tanier bol neskôr označený ako frisbee, práve na základe názvu spoločnosti produkujúcej koláče. Na Slovensku sa hráva od roku 1991, kedy sa prví nadšenci diskových športov začali stretávať v Sade Janka Kráľa v Bratislave. Dnes sa mu na Slovensku venuje okolo 300 hráčov.

      Ultimate Frisbee je charakteristický najmä rýchlym behaním a zmenami smeru, čo vyžaduje atletickosť a fyzickú výdrž športovcov. „Vrcholové zápasy sa v podstate rozhodujú na dvoch až troch chybách. Napriek tomu, že oba tímy podávajú celý zápas skvelý výkon, o výsledku rozhodujú tie najmenšie detaily,“ doplnil Bolvanský. Tento šport hráva aj v zmiešanej kategórii, kedy hrajú v jednom tíme naraz muži aj ženy.

      Na rozdiel od väčšiny tímových športov, ktoré sa nezaobídu bez rozhodcov kontrolujúcich hladký priebeh hry, Ultimate Frisbee nevyžaduje prítomnosť rozhodcov ani na najvyšších súťažných úrovniach. Od hráčov sa očakáva vysoká znalosť pravidiel, v ktorých je určené, čo sa má diať, ak príde k ich porušeniu. Fauly či iné priestupky proti pravidlám si tak na ihrisku hlásia hráči sami.

      Ultimate Frisbee tvorí komunitu, v ktorej sa filozofiou SOTG riadia všetci, vďaka čomu medzi súpermi vzniká dôvera, že nikto nezneužije pravidlá vo svoj prospech. „Výhra nie je len to, keď sa postavím na stupeň víťazov, ale to, keď tam stojím s uznaním oponentov,“ ozrejmila podstatu SOTG trénerka a hráčka Veronika Čolláková. Po každom zápase sa správanie súpera počas hry následne hodnotí a súťažiaci tím, ktorý získa najvyšší počet bodov, získa ocenenie najférovejšieho tímu turnaja. Táto výhra je v Ultimate považovaná ako rovnocenná s výhrou celého turnaja.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]