Autor textu: TASR
28.10.2019

Letecká fakulta TUKE uspela v súťaži o vypustenie satelitu

Stala sa členom Medzinárodnej astronautickej federácie.

Foto:IAF

Košice 28.10.2019 (TASR)

 Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) ako prvá inštitúcia zo Slovenskej republiky získala členstvo v Medzinárodnej astronautickej federácii (IAF). Žiadosť o členstvo TUKE v tejto prestížnej medzinárodnej organizácii schválili na valnom zhromaždení IAF minulý týždeň vo Washingtone.

      Letecká fakulta zároveň informovala, že s projektom GRBAlpha získala druhé miesto v súťaži o bezplatné vypustenie malej družice, ktorú vyhlásila IAF v spolupráci s ruskou firmou GK Launch Services. Výsledky súťaže vyhlásili 22. októbra na Medzinárodnom astronautickom kongrese vo Washingtone. Výherca získal vypustenie CubeSat satelitu veľkosti 1U na prvom komerčnom lete ruskej spoločnosti, ktorý je plánovaný v treťom štvrťroku 2020. Do súťaže sa zapojilo päť tímov z celého sveta.
     

Vstup do Medzinárodnej astronautickej federácie je ďalším krokom vpred na našej ceste ku hviezdam. Skúsenosti, ktoré máme aj vďaka projektu skCUBE a nové študijné programy venované leteckým a kozmickým technológiám sú od dnešného dňa potvrdené aj pečaťou IAF. Účasť našich zamestnancov na projekte grbAlpha je zárukou, že máme kontakt so špičkovými technológiami, so špičkovými vedcami a že naši študenti majú možnosť učiť sa od tých najlepších.

Uviedol dekan Leteckej fakulty Stanislav Szabo. Zisk druhého miesta v medzinárodnej súťaži podľa neho upevňuje postavenie tejto fakulty ako lídra v kozmických technológiách medzi slovenskými univerzitami.

      "Je to pre nás veľký úspech. Ocenenie, ktoré sme si druhým miestom vybojovali, je špeciálna ponuka na vypustenie satelitu so zľavou 75 percent z ceny štartu. V najbližších dňoch prebehne koordinačné stretnutie zástupcov všetkých organizácií podieľajúcich sa na projekte a rozhodneme sa o ďalšom postupe," povedal prodekan fakulty pre rozvoj Marek Košuda.

      Satelit GRBAlpha má z obežnej dráhy Zeme pozorovať tzv. gama záblesky. Celkovo by do misie mohlo byť zapojených až desať satelitov. Vedeckú časť misie vedie výskumná skupina astrofyzika Norbert Wernera na univerzite Loránda Eötvösa v Budapešti a detektor gama žiarenia sa vyvíja v Konkolyho observatóriu v Maďarsku v spolupráci s japonskými univerzitami v Hirošime a Nagoji. Samotná družica, ktorá ponesie experiment, stavia na dedičstve prvej slovenskej nano-družice skCube a na jej realizácii sa podieľa Letecká fakulta TUKE, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA), Slovenská technická univerzita (STU) a firmy Spacemanic a Needronix.
​​​​​​​
     

Som veľmi rád, že spolupráca, ktorá vznikla vďaka projektu prvej slovenskej družice, úspešne pokračuje. Vďaka výhre v súťaži IAF môžeme zúročiť skúsenosti, ktoré sme získali pri návrhu, vývoji a operovaní skCUBE. Satelit GRBAlpha bude obsahovať komponenty a senzory, ktoré priamo vychádzajú z návrhu nášho prvého satelitu. Okrem toho tiež aj unikátny vedecký experiment, ktorý opäť môže potvrdiť význam nanosatelitov pre vedecké účely, ako aj pre poskytovanie najrôznejších služieb. Je to pre nás zároveň veľká výzva, nakoľko do štartu zostáva veľmi krátky čas.

Povedal Jakub Kapuš, vedúci vývoja satelitu. Opäť sa podľa neho ukazuje, že aj Slovensko môže hrať dôležitú úlohu v novej ére kozmického výskumu a môže sa stať lídrom v niektorej z oblastí, ak príde včas správne rozhodnutie.
​​​​​​​
      IAF vznikla v roku 1951 a združuje inštitúcie a jednotlivcov pracujúcich v oblasti kozmonautiky, aktuálne má 397 členov zo 69 krajín.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]