Autor textu: TASR
29.10.2019

Učitelia sa môžu zapojiť do projektu Na každej škole záleží 

Program je momentálne otvorený iba pre školy v Nitrianskom kraji.

Foto: https://www.kazdaskola.sk/

Bratislava 29.10.2019 (TASR)

Pilotný ročník projektu Na každej škole záleží ukázal, že školy majú záujem rozvíjať schopnosti učiteľov, ale aj svojich žiakov. A to aj napriek podfinancovaniu či ďalším problémom, ktorým slovenské školstvo čelí. TASR o tom informovala Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky, ktorá spolu s Komenského inštitútom projekt organizuje.

      V týchto dňoch sa začína nový ročník podujatia a zapojiť sa doň môžu učitelia z Nitrianskeho kraja. "Na školách sa stále veľa memoruje a žiaci sa málo učia chápať podstatu problémov. V dnešnej digitálnej dobe plnej hoaxov napríklad absentuje výučba kritického myslenia. Systém školstva nemôže byť rovnaký ako za Márie Terézie," poznamenal generálny riaditeľ Poštovej banky Andrej Zaťko. Podľa Radoslava Pláničku z Komenského inštitútu učitelia majú nápady, ako vyučovanie zlepšiť. Väčšina z nich však nemá dostatočnú podporu na ďalšie kvalitné vzdelávanie učiteľov či dostatok finančných prostriedkov na prispôsobenie učební alebo nákup pomôcok.

      Grant môže získať pre školu učiteľ, ktorý absolvuje minimálne dva zo štyroch pripravovaných workshopov. Na tie sa je potrebné prihlásiť najneskôr do 10. novembra. Vlani bol medzi učiteľmi najpopulárnejší workshop kritické myslenie, kde sa učili, ako ho majú rozvíjať u seba aj u detí. Ale i to, ako formulovať vlastné argumenty a prezentačné schopnosti.
​​​​​​​
      "Sme veľmi radi, že sa na tomto seminári zúčastnili učitelia v takom veľkom počte. Najmä dnes, keď sa na povrch dostávajú informácie o vymyslených či manipulatívnych článkoch. Je dôležité, aby sa naučili učitelia aj deti rozoznávať pravdu od hoaxu," myslí si Plánička. Grant získa pätica zo zapojených škôl.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]