Autor textu: Vladimír Bačišin
02.11.2019

Jeden z najstarších vedcov na MŠU M. V. Lomonosova oslávil 90. narodeniny

Podľa rebríčka QS TOP Universities je MŠÚ M. V. Lomonosova na 84. mieste.

Foto: www.journ.msu.ru

Bratislava 02.11.2019 (Skolske.sk)

Jasen Nikolajevič Zassurskij, literárny vedec, doktor vied (DrSc.) a profesor, dlhoročný dekan fakulty žurnalistiky Moskovskej štátnej univerzity (MŠÚ) M. V. Lomonosova oslávil 90. narodeniny. Je autorom viac ako 200 vedeckých prác a šestnástich vedeckých monografií. Súčasne je jedným z najstarších vedcov na univerzite.
  

Jasen Zasurskij bol dekanom fakulty žurnalistiky 42 rokov, počas jeho pôsobenia Moskovská štátna univerzity stala jedným z popredných stredísk odbornej prípravy zamestnancov médií nielen v Rusku, ale aj mnohých krajinách sveta. Od roku 2007 kedy sa vzdal funkcie dekana, je prezidentom fakulty. Mnoho absolventov fakulty 70. a 80. rokov 20. storočia vytvorilo modernú ruskú žurnalistiku a televíziu počas perestrojky.

V súčasnosti je početnou skupinou študentov sú študenti z Čínskej ľudovej republiky. Spemdzi absolventov sú vo svete najviac známi dvaja novinári, reportérka  Anna Politkovskaja, ktorú zavraždili, a komentátor Jefim Fištejn.

Jasen Zasurskij  je absolútnym symbolom novinárskej profesie a fakulty žurnalistiky, a to už viac ako šesť  desaťročí desaťročia.

Ako hovoria mnohí absolventi aj v ťažkých sovietskych časoch sa mu  podarilo udržať túto normálnu atmosféru a bol vždy na strane študentov. Je to, zarážajúce, pretože tieto desaťročia zahrnuli niekoľko rôznych období. Zároveň sa Zasurskij nemenil.. Nie v tom zmysle, že nejako skostnatel, alebo stuhol, ale v skutočnosti, že sa napriek všetkému snažil na fakulte udržať atmosféru slobodného myslenia a slobodného myslenia. Na fakulte samozrejme v rôznych rokoch zúrila stranícka organizácia, organizácia Komsomol. Okrem toho sa vždy vedelo, že v škole existujú zástupcovia takzvanej „kancelárie“ - KGB.

Duch slobody a voľnomyšlienkárstva  sa mu podarilo udržať tým, že veľký podiel v študijnom programe nemali ideologické predmety, ale svetová a ruská literatúra, sociologická teória, logika, výskum médií, či teória literatúry.  Preto moskovskí novinári boli najlepšie pripravení na zmenu spoločenského zriadenia.
​​​​​​​
Pre TASR o slobode médií Jasen Zasurskij povedal: „Učiť sa slobode musia učiť nielen novinári, ale aj štátni úradníci, ale aj majitelia médií. Zdá sa mi, že v súčasnosti majú len veľmi približnú predstavu o úlohe médií, Pokiaľ sa naša mocenská elita nenaučí žiť v podmienkach slobody, nebude žiť v štáte kde  funguje slobodná ekonomika. Pretože ekonomika slobodného trhu, nie je možná bez slobodnej tlače. Historické skúsenosti sú toho dôkazom.“

Jasen Zasurskij je nositeľom Zlatej medaily UNESCO. Podľa rebríčka QS TOP Universities je MŠÚ M. V. Lomonosova na 84. mieste.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]