Autor textu: Vladimír Bačišin
04.11.2019

Abeceda ekonomiky - Carl Menger

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: Mises Institute

Bratislava 04.11.2019 (Skolske.sk)

Carl Menger (1840 – 1921) sa považuje za zakladateľa rakúskej ekonomickej školy. Narodil sa v rakúsko-uhorskom meste Neu Sandec v Haliči. Dnes mesto nesie názov Nowy Sącz a je v Poľsku. Študoval vo Viedni, Prahe a v Krakove.

Po štúdiu pracoval ako ekonomický novinár, ktorý sa zaoberal financiami. Neskôr pracoval na tlačovom úrade predsedu vlády. Až po tom začal pracovať ako ekonóm.

Do rakúskej školy ekonomickej teórie priniesol dve nové myšlienky.  Po prvé, pomohol ustanoviť subjektívnu teóriu hodnoty.  Je teória predpokladajúca, že hodnota je subjektívne meradlo, závislé na individuálnom ohodnotení a nemôže byť určená objektívnym spôsobom. Po druhé, potvrdil, že ekonomické vedomosti môžu pochádzať z dedukcií, výsledkov predpokladov, o ktorých sa vie že sú pravdivé.

Podľa Mengera je ekonomický statok všetko, čo je vzácne. Hodnota je parameter hypotetického hospodárenia mimo času a priestoru spočívajúci v subjektívnom súde o význame pre uspokojovanie potrieb. Veľkosť hodnoty objasňuje Menger hraničným úžitkom: pre hodnotu je určujúci význam poslednej, najmenej závažnej, avšak pri daných možnostiach ešte uspokojovanej potreby, čiže hraničný úžitok. Podľa Mengerovej teórie hraničného úžitku je hraničný úžitok princíp, z ktorého treba vysvetľovať všetky hospodárske javy a procesy.

Rakúska ekonomická škola, alebo  rakúska škola, alebo rakúska národohospodárska škola, alebo psychologická škol) je škola ekonomického myslenia, ktorá vznikla v 70. rokoch 19. storočia. Je výrazne liberálna (pravicová), radikálne subjektívne psychologická, verbálne orientovaná a monistická; odmieta používanie metodológie prírodných vied, najmä matematiky, na štúdium ľudského konania a namiesto toho sa snaží opierať o praxeológiu, čo je veda o praxi..
​​​​​​​
Základom tohto prístupu je tvrdenie, že zložitosť ľudského správania a neustála zmena v charaktere trhov značne sťažujú matematické modelovanie v ekonomike (ak je to vôbec možné). V tejto situácii sa v oblasti hospodárskej politiky stali zásadami zásady slobodnej ekonomiky, laissez-faire, hospodárskeho liberalizmu a libertarianizmu. Stúpenci rakúskej školskej advokácie za slobodu zmlúv uzatvorených účastníkmi trhu (hospodárske subjekty) a nezasahovanie do transakcií, najmä zo strany štátu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]