Autor textu: Mária Škultétyová
04.11.2019

Hrob v kúte starého cintorína

Nad Kšinnou sa uprostred starého cintorína na kopci vypína kostol z 13. storočia.  Nejdem písať o jeho histórii, chcem sa zamyslieť nad jedným hrobom. 

Foto:Stanislav Vavro - Kostolík v Kšinnej

Bánovce nad Bebravou 04.11.2019 (Skolske.sk)

Bola som malé dievča, keď mi moja babička rozprávali o svojom učiteľovi. Jeho  meno si už nepamätám, aj keď sa mi pletie po jazyku. Ale viem, kde je pochovaný. A celkom presne viem aj to, čo hovoril svojim žiakom.  Boli to tieto slová: „Však len počkajte, keď ja umriem, aj holými rukami ma pôjdete vyhrabať zo zeme!“

V detstve som sa nad tým nezamýšľala, možno som vtedy až tak nechápala význam týchto slov. Možno som im viac začala rozumieť, až keď som sa sama stala učiteľkou. Ani teraz ich neberiem ako vyhrážku, v babičkiných časoch sa učiteľ nemusel „započkávať“. 

Na hrob pána učiteľa si dobre pamätám, lebo na starý cintorín sme ako deti chodili na lipový kvet a plané čerešne. Už vtedy chátral. Zrútila sa železná ohrada okolo neho a padol aj kameň s  menom.  Pamätám si ho aj  preto, lebo bol iný ako ostatné hroby. Tie  mali pri hlave iba kameň bez mena.

Ako učiteľka som rozprávala svojim žiakom aj o histórii kostolíka nad dedinou. Pri jeho návšteve som ich zaviedla do kúta cintorína k zabudnutému hrobu babičkinho pána učiteľa. Tam som im povedala  slová, na ktoré som dodnes nezabudla. Položili sme na hrob kytičku lúčnych kvetov a ticho sa nad ním sklonili.

Prečo to spomínam?

Na cintorínoch je veľa zabudnutých hrobov a každý  z nich má svoj ľudský príbeh. Postojme s pietou pri kríži a myslime aj na tých, na ktorých sa zabudlo. Myslime na tých, po ktorých tu nikto nezostal.
 
​​​​​​​Ako ohlas na článok mi od môjho rodáka Jožka Hadviga prišiel tento mail:
​​​​​​​
 Ahoj, Majka, vďaka za ďalší pekný článok. K tomu hrobu som chodieval aj ja a iné deti.  Pán učiteľ sa písal Pelikán, to viem naisto, len krstné meno si presne nepamätám a rok jeho úmrtia bol pravdepodobne 1902.

A moja odpoveď:
Jožko, ďakujem, mala som to meno na jazyku,  áno, je to tak. Spomenula som si aj na krstné meno, pán učiteľ sa volal Michal Pelikán.
 



Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]