Autor textu: TASR
06.11.2019

Medzinárodná súťaž pre medikov je prvý raz prístupná verejnosti

Súťažiť sa bude na oddeleniach, v ambulanciách, dokonca na operačných sálach.

Foto: MedGames

Martin 06.11.2019 (TASR)

Zvýšiť praktické zručnosti budúcich lekárov je cieľom šiesteho ročníka medzinárodnej súťaže pre medikov MedGames, ktorá sa uskutoční v sobotu 9. novembra na pôde Univerzitnej nemocnice Martin (UNM). Vybrané súťaže budú prvý raz prístupné verejnosti. TASR o tom informovala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM.    

Úlohy, s ktorými sa musia súťažiaci popasovať, vychádzajú z reálnych situácií, zo skúseností lekárov z rôznych medicínskych odborov a zamerané sú práve na praktické zručnosti. Pri modelových situáciách budú využité nielen simulátory a trenažéry, ale aj živí figuranti. V minulých ročníkoch organizátori pripravili rôzne zaujímavé úlohy, napríklad aj hromadnú autohaváriu, či dokonca teroristický útok v nočnom klube s veľkým množstvom zranených a krvácajúcich ľudí.

Uviedla Marčeková. Doplnila, že hlavný organizátor - Martinský klub medikov, priniesol viacero noviniek, ktoré súťaž zatraktívnia. "Úlohy sa budú po prvý raz riešiť priamo v autentických priestoroch UNM, ktorá participuje na príprave celého projektu. Súťažiť sa tak bude na oddeleniach, v ambulanciách, či dokonca na operačných sálach, čím podujatie získa reálnosť aj vizuálnu atraktivitu. Vybrané súťaže budú po prvý raz prístupné aj verejnosti, ktorá sa môže prísť v sobotu na podujatie pozrieť," dodala Marčeková.

      Druhou výraznou novinkou je, že okrem študentov medicíny sa súťaž po prvý raz rozrastá aj o študentov ošetrovateľstva. "Nedostatok kvalifikovaných sestier v našich nemocniciach sa z roka na rok zvyšuje a našou snahou je poukázať na dôležitosť tohto povolania. Zároveň povzbudiť študentov ošetrovateľstva a medicíny, aby zvážili možnosť zostať pracovať na Slovensku," vysvetlil za organizátorov študent Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Martine Matej Súkeník.    

Kombinácia súťaže medikov a sestier činí z MedGames jedinečný formát, ktorý na Slovensku a v Česku nemá obdobu. Hlavnou myšlienkou je podpora mladých absolventov medicíny a ošetrovateľstva s cieľom vytvorenia prijateľných podmienok pre ich kariérny rast na Slovensku.

Podotkol Súkeník. Súťažiť budú okrem študentov lekárskych fakúlt zo Slovenska aj zahraniční študenti či medici z Česka.
​​​​​​​
      Organizátorom je Martinský klub medikov pri Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine. Na zabezpečení súťaže sa podieľajú Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine a Univerzitná nemocnica Martin. Záštitu nad akciou prebrala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]