Autor textu: Viktória Karelová
08.11.2019

Podujatia pre tých, ktorí chcú mať svoju akademickú budúcnosť pevne v rukách

Chystáte sa navštíviť podujatie zamerané na vzdelávanie?

Foto: https://www.iecabroad.com/

Bratislava 8. novembra (Školské.sk)

S opätovným nástupom do školy a nasledovným príchodom sychravej jesene je zamýšľanie sa nad vlastnou budúcnosťou absolútne prirodzené. Veď čo iné si začať po nekonečných hodinách, strávených v školských laviciach (najmä keď okná na navodenie atmosféry bičuje dážď), než navštíviť podujatie zamerané práve na tému vzdelávanie? Návšteva týchto ľahko prístupných veľtrhov vás nevyjde draho, niektorým sa môže ešte dokonca vyplatiť.

1. GAUDEAMUS
O čo ide: Európsky veľtrh pomaturitného a celoživotného vzdelávania
Čas, miesto: 23. ročník prebiehal od 24.9. – 26.9.2019 v Inchebe
Čo ponúka: stánky univerzít; stánky agentúr (sprostredkúvajú štúdium v Spojenom Kráľovstve, USA, Austrálii); sprievodný program (prezentácia VŠ, súťaže); poradenstvo (online testy, v jednotlivých stánkoch univerzít)
Recenzia: Yale alebo Harvard by ste na Gaudeamuse očakávali len márne. Veľtrhu sa zúčastňujú takmer všetky slovenské a české vysoké školy, zopár rakúskych univerzít a menej známe zahraničné vysoké školy, z ktorých veľká časť je zastupovaná vyššie spomenutými agentúrami. Ak ste neistí a navyše často a radi prokrastinujete, pokiaľ ide o budúcnosť, toto podujatie je pre vás ako stvorené, pretože Gaudeamus návštevníkom iba za vstupné 4 € sľubuje odpovede na všetko nasledovné: čo po maturite, aké sú podmienky štúdia v zahraničí, na ktorý smer máte predpoklady, ako sa dostať na vysnívanú školu atď.

2. STUDYFEST
O čo ide: Veľtrh štúdia v zahraničí
Čas, miesto: StudyFest 2019 sa konal 19. Októbra v Crowne Plaza
Čo ponúka: informácie o štúdiu v Anglicku, Holandsku, Dánsku, Kanade; sprievodný program (prezentácia VŠ, prednáška od Slováka študujúceho vo Veľkej Británii); stánky zahraničných univerzít a stredných škôl; poradenstvo (prijímací proces, financovanie štúdia v zahraničí, písanie motivačného listu)
Recenzia: Príjemná atmosféra, krásne priestory, bezplatný vstup s registráciou a pomerne zaujímavé prednášky a prezentácie – tak sa do pamäte mnohých zapísal tohtoročný StudyFest. Kto hľadal odpovede na konkrétne otázky, ich s najväčšou pravdepodobnosťou našiel tiež. Plachším alebo jednoducho nerozhodnutým návštevníkom boli v stánkoch zase k dispozícii rôzne materiály a brožúrky. Tienistou stránkou podujatia boli prirodzene rady na „pokec“ so zástupcami škôl, ktoré sa tvorili kvôli množstvu ľudí, ktorí sa StudyFest tento rok rozhodli navštíviť, a trochu stiesnenejším podmienkam, aké na veľtrhu panovali.

3. JK EDUCATION EXPO
O čo ide: Veľtrh zahraničných stredných škôl a najnovšie aj svetových univerzít
Čas, miesto: Piaty ročník podujatia sa konal 24.10. v hoteli Sheraton
Čo ponúka: stretnutie so zástupcami stredných škôl a univerzít z USA, Kanady a Európy; konzultáciu pri výbere školy; poradenstvo (prijímací proces); asistenciu pri prípadnej jazykovej bariére
Recenzia: Na začiatok je dôležité si uvedomiť, že JK Education začala organizovať veľtrh aj pre VŠ len prednedávnom. Z tohto dôvodu sa ich na podujatí zúčastnil menší počet (niečo pod 10) oproti počtu ponúkaných „stredných“ – tento veľtrh je teda vhodný skôr pre mladších so záujmom o štúdium na zahraničnej strednej škole. Takisto treba podotknúť, že tak ako na StudyFeste, aj tu by bola drvivá väčšina ponúkaných škôl pre bežného smrteľníka bez štipendia skrátka priveľmi drahá. Ale vstup bol pre všetkých registrovaných účastníkov zadarmo, a preto by som podujatiu ešte dala šancu – najmä, ak chcete prediskutovať svoje možnosti pri štúdiu na škole, ktorá sa JK Education Expo zúčastní.

4. VEĽTRH ZAHRANIČNÝCH UNIVERZÍT 2019
Čas, miesto: Podujatie sa konalo v nedeľu 27.10. v Crowne Plaza
Čo ponúka: konzultáciu so zástupcami dánskych, britských, holandských alebo fínskych škôl; stánky univerzít; sprievodný program (prednášky, prezentácie VŠ)
Recenzia: Sprievodný program na tomto veľtrhu bol slabší ako na Gaudeamuse či StudyFeste, počet škôl a agentúr pravdepodobne najnižší. Aj ľudí prišlo pomenej. Veľtrh však organizuje Tím Scandinavian study, ktorý má za ostatný rok úspešnosť prijatých študentov do Dánska 85% a do UK 92%. Taktiež sa mu na podujatie podarilo pritiahnuť pomerne kvalitné vysoké školy, o tom niet pochýb. Vstup je pre registrovaných opäť zadarmo a návštevníci si pri registrácii navyše môžu vybrať konkrétne univerzity, s ktorých zástupcami by mali záujem o sedenie. Poradenstvo teda zvládol veľtrh na výbornú. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]