Autor textu: TASR
09.11.2019

ŽSK otvoril v stredných školách nové dielne

Aj workoutové ihrisko a učebňu.

Foto: ŽSK

Ružomberok/Martin 09.11.2019 (TASR)

 Nové dielne a autodielňu v piatok slávnostne otvorili v Strednej odbornej škole (SOŠ) polytechnickej v Ružomberku pri príležitosti 70. výročia založenia školy. Oprava dielní s vybudovaním novej autodielne stála viac ako 800.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

      Doplnila, že predchádzajúci stav budovy dielní bol nevyhovujúci. "Bolo potrebné vymeniť a opraviť takmer všetko. Práce trvali približne 17 mesiacov, počas ktorých sa zrekonštruovala kompletne celá budova – vymenil sa obvodový plášť, strecha, okná, rozvody a zateplenie," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

      Do nových dielní škola presťahovala stroje z priestorov Mondi SCP, ktoré do ukončenia rekonštrukcie slúžili pre potreby praktického vyučovania. "Úplne nová je aj autodielňa. Tú pôvodnú zničil v januári tohto roku mohutný požiar. Poškodenie bolo také rozsiahle, že ju škola musela zbúrať a postaviť náhradu. Prví automechanici v nej začali praxovať na začiatku novembra," dodala Remencová.

      V Spojenej škole v Martine v piatok otvorili workoutové ihrisko a špecializovanú učebňu na meranie strojárskych súčiastok. "Vyučovanie telesnej a športovej výchovy v Spojenej škole sa stane zábavnejšie a pestrejšie o nový druh cvičenia na náradiach. Hrazdy, rebríky, lavičky či bradlo sú súčasťou moderného street-workoutového ihriska, ktoré podporil ŽSK v rámci projektu Vráťme šport do škôl," vysvetlila hovorkyňa ŽSK.

      Kvalitu vzdelávania martinských študentov zlepší aj nová špecializovaná učebňa strojárskej metrológie s 3D meraním. "Nájdu v nej manuálny súradnicový merací prístroj, ktorý zvláda širokú škálu meracích aplikácií. Pomocou dotykovej sondy budú môcť merať a vyhodnocovať rozmerovú aj geometrickú presnosť strojárskych súčiastok," konkretizovala hovorkyňa ŽSK.
​​​​​​​
      "Zavedením takejto sofistikovanej technológie do vyučovacieho procesu žiaci získajú praktické zručnosti v oblasti súradnicovej metrológie. Celý proces výučby sa tým výrazne skvalitní," dodal riaditeľ Spojenej školy v Martine Jozef Zanovit. Špecializovanú učebňu zriadili s finančnou podporou Nadácie KIA Motors Slovakia.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]