Autor textu: TASR
12.11.2019

NOVEMBER89: Študenti štrajkovali, Jakeš povolal milicionárov s ostrými nábojmi

Študenti vysokých škôl oficiálne vstúpili do štrajku.

Foto: V aule Univerzity Komenského v Bratislave zišli sa 21. novembra 1989 študenti bratislavských vysokých škôl, aby vyjadrili svoju podporu hnutiu p

Bratislava 12.11.2019 (TASR)

Protest proti policajnému zásahu 17. novembra v Prahe predniesli aj piati poslucháči Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FFUK) v Bratislave. Spomedzi pedagógov ich ako prvý podporil literárny vedec Valér Mikula.

      Zhodou okolností išlo o študentov, ktorí organizovali demonštráciu v Bratislave už vo štvrtok 16. novembra 1989.

      "Ostatní išli väčšinou na víkend domov, my sme zostali na internáte. Keď sme sa dozvedeli, čo sa udialo 17. novembra 1989 v Prahe, dali sme sa dohromady a napísali sme k tomu svoje stanovisko, presnejšie list adresovaný predsedovi vlády Ladislavovi Adamcovi. V ňom sme vyjadrili rozhorčenie nad policajným zásahom a žiadali sme jeho vyšetrenie," spomína na tieto dni Radoslav Števčík, tajomník Filozofickej fakulty UK, ktorý v tom čase na fakulte študoval. Bol jedným z iniciátorov vzniku Študentského hnutia a štrajkového výboru študentov na FFUK.

      Spolu so Števčíkom tvorili päticu prvých odvážlivcov Adriana Hosťovecká, Rastislav Rigo, Andrea Červená a Milan Novotný.

      "V pondelok ráno sme sa stretli vo foyeri Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí. Valér Mikula sa za nás postavil ako prvý a dodal nám odvahu. Potom sme trvali na tom, že chceme pokračovať v zhromaždení v aule," doplnil Radoslav Števčík.

      Piati študenti prečítali svoje vyhlásenie tak, že každý z nich predniesol jednu vetu – aby sa vina rozložila na všetkých. Na to vyskočil Valér Mikula na podokenicu a povedal, že študentom drží palce. "Povedal som si, že ich treba podporiť – tým skôr, že som tam napríklad zazrel nášho ideologického prodekana, zúrivého normalizátora," uviedol Valér Mikula v rozhovore pre TASR.

      Potom študentov pustili do auly, kde zhromaždenie pokračovalo ďalej. Školami a internátmi sa šírili informácie o štrajku, aj o generálnom štrajku pripravovanom na 27. november. Diskutovali aj študenti v Žiline, v Košiciach a ďalších mestách.

      V Umeleckej besede sa konalo ďalšie zhromaždenie Verejnosti proti násiliu, Ján Budaj bol poverený vedením jej koordinačného výboru. V Štúdiu S herci na čele s Milanom Kňažkom a Milanom Lasicom oznámili, že požiadavky a aktivity študentov podporia.

      Štrajkovali aj študenti českých vysokých škôl. Vydali vyhlásenie adresované robotníkom a roľníkom. Konštatovali, že myslia aj na ich požiadavky a žiadali ich, aby podporili študentský štrajk. Vo vyhlásení tiež vysvetľovali jeho dôvody.

      V tento deň sa tiež konalo mimoriadne zasadnutie vlád Československa, a tiež Českej i Slovenskej republiky. Premiér Ladislav Adamec predniesol návrh vyhlásenia, ktoré zásah na Národní třídě označilo za neprimeraný, vyslovilo nad ním ľútosť a žiadalo jeho vyšetrenie. Federálna vláda tento text zamietla a Adamec z jej rokovania odišiel.
​​​​​​​
      Generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) Miloš Jakeš povolal do Prahy oddiely tzv. Ľudových milícií. Ich príslušníci vyfasovali ostré náboje.
      V Prahe sa popoludní konala demonštrácia, na ktorej sa zúčastnilo asi 100 až 150.000 ľudí. Sprievod pokračoval v pochode mestom smerom k Hradu, polícia však prehradila mosty, preto zamieril popri Vltave na Staromestské námestie. O zhromaždení na Václavskom námestí, aj o situácii na vysokých školách informovali formou obsiahlej reportáže už aj večerné Televízne noviny.

      Zdroj: totalita.cz, upn.gov.sk

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]