Autor textu: TASR
11.11.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Sú z pera domácich aj zahraničných autorov.

Foto: TASR

Bratislava 11.11.2019 (TASR)

 Nové tituly poviedkového a cestopisného žánru, literatúry faktu, historického románu či fantasy z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Boris Filan je jedným z najznámejších slovenských textárov, spisovateľov, dramaturgov a je aj vášnivým cestovateľom. Posledný júnový deň oslávil 70. narodeniny a životné míľniky si pripomína hneď dvoma knihami, ktoré sú obzretím sa za jeho doterajšou tvorbou, aj výberom toho najlepšieho.
 V knihe Široko Ďaleko sa vrátil k svojim najstarším cestopisom a použil metódu starého kubánskeho rybára. Ten mu poradil: „Keď ulovíš veľkú rybu, vyrež filé a ostatné nechaj žralokom.“ Filanove cestopisy sú veľryba, 2600 strán. Pre čitateľa vybral ako filé desať percent najvzrušujúcejších a najzábavnejších. Pozýva do zvláštneho sveta, kde misionári konajú zázraky a kde čierny apoštol predpovedá skazu USA. Zavedie čitateľa na krvavé kohútie zápasy, medzi hovoriace kamene aj na africkú pláž Bububu, zoznámi ho s lovcom snov, trpaslíkom Hermanom, s karibským dílerom drog, ktorý možno na Filana ešte stále čaká, aj s nádhernou brazílskou mulatkou Fernandou Máriou, s ktorou ho chceli oženiť.

      Vtip, nečakaný pohľad na svet a množstvo nových informácií, to je žáner, ktorý si Filan vymyslel a jeden doktorand ho vo svojej práci nazval filanovky. Cesta okolo seba obsahuje majstrovsky napísané fejtóny, poviedky a malé eseje z dávno vypredaných kníh. Legendárne spomienky na nafukovacie matrace, analýzu podľa ktorej je Hemingwayova novela Starec a more iba nová verzia rozprávky Ako dedko s babkou ťahali repu. Záverečná tretina knihy je nezvyčajne eroticky ladená. Boris Filan na to hovorí: „V poslednom čase to mám rád štipľavejšie.“ Cesta okolo seba je zábavná pozvánka do lunaparku autorovej hlavy.

      V reedícii vychádza aj Atentát na nežnú revolúciu z pera Vladimíra Ondruša. Po prvý raz vyšla v roku 2009. Vyvolala pozornosť medzi historikmi, politológmi i pamätníkmi udalostí. Po desiatich rokoch vychádza v revidovanom vydaní s niekoľkými opravami technických nedostatkov. Po páde totality sa rozpútal zápas o moc a majetky. Jedným z nástrojov tohto boja sa stali dokumenty z archívov Štátnej bezpečnosti. A práve o fenoméne nášho „vyrovnávania sa s minulosťou“ je táto kniha. Hoci bol autor priamym účastníkom a svedkom mnohých závažných udalostí tých čias, mnohé mu vtedy zostalo skryté. Až po rokoch sa začali vynárať dokumenty a svedectvá, ktoré odhaľujú pravdu o revolučnej a porevolučnej dobe.

      Takmer po polstoročí vychádza v novom vydaní najznámejší román Victora Huga Chrám Matky Božej v Paríži. V  monumentálnej románovej freske ožíva pred očami čitateľa nielen tragický príbeh znetvoreného zvonára Quasimoda a krásnej cigánky Esmeraldy, ale aj sám Paríž pätnásteho storočia, stredoveké mesto so svojou magickou atmosférou, úzkymi uličkami a námestiami, nespočetnými vežami a kostolmi, medzi ktorými dominuje Chrám Matky Božej, nádherná majestátna katedrála, s ktorou sú nerozlučne späté osudy hlavných hrdinov. Ich príbeh dotvára množstvo epizód, kde sa vystrieda veľa postáv z najrozličnejších spoločenských vrstiev vrátane tých najvyšších. Do centra románu sa však postupne dostáva ľud, parížska chudoba, živelne sa búriaca proti cirkevnej tyranii a objavujúca svoje ušľachtilé jadro, lásku a ľudskosť uprostred stredovekej krutosti a tmy. Kúpou knihy prispejú čitatelia na Slovensku jedným eurom obnovu požiarom zničenej katedrály Notre-Dame v Paríži.
​​​​​​​
      Američanka Deborah Harkness prichádza s fantasy Moc času. Na bojiskách americkej vojny za nezávislosť, v časoch politického prebudenia, keď sa zdalo, že svet stojí na prahu svetlejšej budúcnosti, stretne Matthew de Clermont mladého vojenského lekára Marcusa MacNeila. Keď mu ponúkne šancu na nový, nesmrteľný život bez obmedzení puritánskej výchovy, akú zažil v detstve, Marcus sa chopí príležitosti a stane sa upírom. Jeho premena však nie je jednoduchá. Marcusova hlboká viera v slobodu, rovnosť a bratstvo naráža na dávne tradície a povinnosti de clermontovského rodu. V súčasnom Paríži sa Phoebe Taylorová, mladá zamestnankyňa aukčnej spoločnosti Sotheby’s, do ktorej sa Marcus zaľúbil, chystá vydať na vlastnú cestu k nesmrteľnosti. Hoci sa modernizovaná verzia celého procesu spočiatku zdá bez komplikácií, dvojica zistí, že výzvy, akým musí čeliť človek, ktorý sa chce stať upírom, nie sú o nič ľahšie ako v osemnástom storočí. Hrozí, že tiene, pred ktorými Marcus ušiel pred stovkami rokov, sa vrátia, aby ich mátali navždy.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]