Autor textu: TASR
13.11.2019

Fenomenálny román inšpirovaný príbehom knihy Doktor Živago

Lara Prescott používa vo svojom debute viacerých rozprávačov.

Foto: Slovart

Bratislava 13.11.2019 (Skolske.sk)

Americká autorka Lara Prescott je so svojim románom Nikdy sme tu neboli jednoznačne debutantkou roku. O práva na jej prvotinu zvádzali vydavatelia na celom svete tvrdý boj a na knihu sú už zakúpené aj filmové práva. Jej romantický špionážny triler zaradila do svojho knižného klubu aj herečka Reese Witherspoon a od recenzentov sa je dostáva samých pochvál.

Lara Prescott používa vo svojom impozantnom debute Nikdy sme tu neboli viacerých rozprávačov, ktorí nám približujú udalosti studenej vojny a osud legendárneho románu Doktor Živago.
Dej sa odohráva v Sovietskom zväze 50. rokov, kde práve Boris Pasternak dokončuje svoje veľdielo napriek tlaku, že kniha bude zakázaná; v Spojených štátoch sa CIA rozhodne, že použije cenzúru komunistického režimu vo svoj prospech a rukopis románu sa stane zbraňou v boji proti totalite. Príbeh románu Nikdy sme tu neboli sa sústreďuje na ženské hrdinky – Pasternakovu milenku Oľgu, ktorú pošlú do gulagu, a dve americké agentky, ktoré majú za úlohu zakázanú knihu prepašovať k sovietskym čitateľom.
​​​​​​​
Ponorte sa do fascinujúceho príbehu, kde sú kľúčovými ingredienciami dve znepriatelené svetové mocnosti, tajné služby a zakázaná kniha, ktorá môže zmeniť svet. Kniha vychádza v preklade Otakara Kořínka.
 

Ohlasy v zahraničnej tlači


„Vzácna kombinácia rafinovaného príbehu a poctivého spisovateľského remesla.“ — Vogue
„Tento debut je nielen špionážnym príbehom či trilerom o vydávaní kníh, ale aj historickou romancou s dramatickou zápletkou.“ — Publishers Weekly 


„Pôvabne napísané. Fascinujúci a viac-menej neznámy príbeh z dejín literatúry ožíva v plnej kráse.“ — Kirkus Reviews

 „Kniha spája romantiku a politické intrigy a štýlom je podobná Pasternakovmu Doktorovi Živagovi.“ - Vulture

 „Lara Prescott, inšpirovaná dokumentami CIA o pôvodnom vydaní knihy Doktor Živago, dokresľuje skutočný príbeh vzniku legendárneho románu. Autorka vytvorila špionážnu zápletku o Pasternakovi, jeho milenke Oľge Ivinskej, a tajných agentkách CIA, ktoré prepašujú román do Sovietskeho zväzu ako nástroj propagandy.“ - The Wall Street Journal
  

O autorke

Lara Prescott vyštudovala politológiu na Americkej univerzite vo Washingtone a medzinárodný rozvoj v Namíbii a Južnej Afrike. Promovala aj na Michenerovom centre pre spisovateľov na Texaskej univerzite. Skôr ako sa začala naplno venovať písaniu, pracovala ako odborná poradkyňa na politické kampane. Debutovala románom Nikdy sme tu neboli. Kniha vzbudila veľkú pozornosť ešte pred vydaním a postupne vyjde v 28 krajinách.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]