Autor textu: Vladimír Bačišin
15.11.2019

Abeceda ekonomiky - rozvojové krajiny

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 15.11.2019 (Skolske.sk)

Prevažná časť obyvateľov, viac ako tri štvrtiny, žije v krajinách, ktoré označujeme ako hospodársky menej rozvinuté krajiny: Hospodárska zaostalosť je spojená s chatrčami, podvýživou a negramotnosťou. Hoci sa o týchto krajinách niekedy hovorí ako o rozvojových krajinách, ťažko je hovoriť o rozvoji skôr je to úpadok. Je to typické najmä pre Africké krajiny.
 
Čo je typické pre rozvojové krajiny? Rozvojové krajiny majú nízky hrubý domáci produkt. Príjmy na obyvateľa a na deň dosahujú len niekoľko dolárov. Chudoba je bežným javom.  To sa obyvateľom neumožňuje sporiť. To znamená, že v týchto krajinách sa ani len mierne nezhromažďuje kapitál.  Je v nich vysoká, ale aj skrytá nezamestnanosť. Mnohé z rozvojových krajín sú závislé na jednom tovare, či surovine, ktoré vyvážajú. Môže ísť o banány, či kokosy, cín, alebo meď. Ekonomická zaostalosť sa dá prekonať len pomocou rozvoja. Jeho cieľom je zvýšenie príjmov na obyvateľa.
 
Ako prekovávajú ekonomickú zaostalosť rozvojové krajiny? Príkladom môžu byť krajiny skupiny Next 11. Túto kategóriu ako aj pojem BRICS zaviedol Jim o Neil. Ide o Mexiko, Nigériu, Egypt, Turecko, Irán, Pakistan, Bangladéš, Indonézia, Vietnam, Južná Kórea, Filipíny. Ako Next Eleven (alebo N-11 ) sa označuje skupina jedenástich krajín - Bangladéš , Egypt , Indonézia , Irán , Mexiko , Nigéria , Pakistan , Filipíny , Južná Kórea , Turecko a Vietnam , u ktorých investičná banka Goldman Sachs predpokladá, že sa v 21 . storočia , spolu s krajinami BRICS, Pravdepodobne stanú jednými z najväčších svetových ekonomík. Banka vybrala tieto štáty 12. decembra 2005, pretože sú dobrými miestami pre investície a je pravdepodobné, že sa investori čoskoro stanú oveľa bohatšími.
 
 Pre týchto krajinách je veľký predpoklad, že sa zo zaostalých stanú rozvinuté.  Posun v ich vývoji je tom, že sa začali zaoberať výrobou spojenou s vysokými priemyselnými a digitálnymi technológia.  Kedysi boli Hong Kong, Južná Kórea, Singapúr a Tchajvan zaostalými krajinami. Dnes ich označujú pojmom ázijské tigre.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]