Autor textu: Vladimír Bačišin
17.11.2019

Abeceda ekonomiky -  podstata privatizácie

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 17.11.2019 (Skolske.sk)

Privatizácia je proces keď štát predáva svoje podniky súkromným majiteľom. Pod druhej svetovej mnohé krajiny sveta fungovali ako krajiny so štátnym kapitalizmom. Niektoré z nich sa rozhodli, že sa zbavia priamej väzby medzi štátom a podnikmi. Najznámejším príkladom bola Veľká Británia. Vláda Margarét Thatcherovej. Určité skúsenosti z privatizácie sa
 
Aké sú ciele privatizácie?. Privatizácia sa stala súčasťou hospodárskej politiky, ktorý sa volá thatcherizmus. Vláda začala predávať podniky v roku 1983. Predávala hlavne neefektívne podniky, ktoré boli stratové. Celkom vláda získala z predaja 29 miliárd britských libier. Hospodárenie privatizovaných podnikov sa zlepšilo. Keď vláda stratila kontrolu nad podnikmi, značne rozšírila reguláciu odvetví, v ktorých boli privatizované podniky. Pre obyvateľstvo mala privatizácia pozitívny efekt. Ceny mnohých výrobkov a služieb sa znížili.
 
Ako sa skúsenosti z privatizácie pretavili pri premene socialistickej ekonomiky na kapitalistickú?  Odštátnenie niekdajších podnikov sa začalo ich komercializáciou. Znamená to, že niekdajšie národné podniky sa premenili na akciové spoločnosti. Prestalo ich financovanie zo štátneho rozpočtu. Majetok podnikov už nebol majetkom štátu, ale majetkom akciovej spoločnosti, teda firmy. Štát zaujíma už len to, že podniky platia do štátneho rozpočtu dane. Podniky začali riadiť predstavenstvá a dozorné rady.
 
Cieľom privatizácie je prevod väčšiny kapitálu do rúk konkrétnych ľudí, ktorý budú vo firmách rozhodovať, ale aj niesť riziká a podieľať sa na zisku. Povedzme si to stručne. Privatizácia je predaj podnikov súkromným majiteľom.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]