Autor textu: Školské.sk
20.11.2019

Zábavný šport, ktorý buduje medzi dieťaťom a psom úprimný vzťah

Agility a dieťa psovod.

Foto:  archív Pavla Vakoniča

Bratislava 20.11.2019 (Skolske.sk)

Počuli ste už o agility? Talianska cestovinová špecialita, grécke mesto ako stvorené pre nádhernú dovolenku, či určité povolenie na výkon služby – nech by ste tipovali čokoľvek, boli by ste na míle ďaleko od správneho významu.
 
Agility je totiž pohybová aktivita, vrcholový, ale zároveň aj rekreačný šport, kde nesúťaží jednotlivec, ale dvojčlenný tím. Ten sa skladá zo štyroch labiek a dvoch nôh.

Presnejšie povedané zo psovoda a psa. Majiteľ a jeho štvornohý miláčik tu spoločne prekonávajú prekážky v určenom poradí, v čo najkratšom čase a čo je dôležité i bez chýb. Napriek tomu, že ide o šport vedený hrou, psíky tu musia so svojimi majiteľmi zvládať rôzne povely, a to na najvyššej úrovni.
 
Pavol Vakonič patrí medzi uznávanú svetovú špičku psovodov. Ako prvému a jedinému Slovákovi sa mu podarilo získať v jednej súťaži hneď dva najcennejšie tituly - Majster a Vicemajster sveta v agility. Aj preto sa rozhodol v tomto športe nadobro zotrvať, od roku 2019 vedie v slovenskom olympijskom športovom centre x-bionic® sphere v Šamoríne jesenné psie preteky na svetovej úrovni. Toho roku sa na nich zúčastnilo až 21 krajín a my sme sa pri tejto príležitosti milovníka a ochrancu psov opýtali, či školu psovoda môžu absolvovať aj deti.
 
Nakoľko sa po parkúroch v Šamoríne preháňalo so psíkmi mnoho šikovných detí, predpokladali sme, že Vaša odpoveď bude áno! 

„Dobre tušíte. Šikovným psovodom môže byť pokojne aj dieťa. Potrebuje k tomu pohybovú zdatnosť a, samozrejme, vzťah ku psíkom.“
 
Keď pozerám na tie natešené tváre detí, zdravo vyštípané líca od pohybu na čerstvom vzduchu, vedľa nich hravých psíkov, ktorí len tak čakajú na ďalší povel a zábavnú úlohu, zdá sa mi to ako výborná psychohygiena i športová aktivita pre mládež. Niečo čo ich aspoň na chvíľku odpojí od siete. Mnoho detí ale nemá možnosť vlastniť psa. Buď mu to rodičia nedovolia, alebo tomu nevyhovujú podmienky, v ktorých žije. Je šanca pre tieto deti, žeby sa mohli venovať agility aj bez vlastného štvornohého parťáka? Funguje to ako pri koňoch a jazdeckých športoch?

Na to aby sa dieťa mohlo stať dobrým psovodom nemusí psíka priamo vlastniť. Stáva sa nám, že na podujatie príde junior psovod, ktorý si so sebou privedie psa svojich známych alebo psa svojho trénera. To čo je tu dôležité, je vzťah, ktorý si medzi sebou dvojica vytvorila. Psíky môžu počúvať aj niekoho, kto nie je ich majiteľom, stačí ak majú danú osobu radi.
 
Závisia tieto schopnosti psov - vybudovať si určitý vzťah, napríklad aj od plemena ku ktorému sa radia?

Určite áno, dokonca by som povedal, že mnoho záleží práve na povahových vlastnostiach toho ktorého psa. Napríklad také borderské kólie a teriéry sú vo všeobecnosti považované za samostatnejšie a beh si skutočne užívajú bezprostredne. Vôbec im nevadí, že ich vedie ne-majiteľ, pohyb preferujú pred tým, kto je tam s nimi. Je im to v zásade jedno, tešia sa na samotné agility. Naopak šeltie, mudy psy a plemená, ktoré sú bojazlivejšie a plachejšie, tie väčšinou so zmenou psovoda problém mávajú. Je to aj o tom, či pracuje so psíkom od malička iba jeden človek alebo viac ľudí.
 
Čo napríklad taký chrt? Pri behu vyzerá naozaj vznešene a krásne, no porozumie si s detským psovodom?

Je pravdou, že chrt rád behá a dokonca je aj veľmi rýchly, no ťažko sa vedie. Táto skúsenosť s chrtmi naznačuje problém. Bordérska kólia je pracovný pes, teda vyšľachtený pre prácu, na pomoc človeku, nie je to teda žiadny pes do domácnosti a je veľmi učenlivý. Často sa o ňom hovorí, že je najinteligentnejší spomedzi ostatných psov, rýchlo sa učí a aj preto je to najrozšírenejšie plemeno v tomto športe.
 
Pán Vakonič, od koľkých rokov sa môže dieťa stať psovodom?


Je ťažké určiť spodnú hranicu veku dieťaťa, u niekoho to môže byť 8-9 rokov, niekto potrebuje trochu viac času na zvládnutie koordinácie svojich vlastných pohybov na parkúre. Ďalšou dôležitou vecou je schopnosť zapamätať si parkúr. Súťažný parkúr môže mať maximálne dvadsaťdva prekážok zoradených v rôznych dráhach a zapamätať si to, previesť v čo najkratšom čase psa po parkúre, bezchybne a správne, to si už naozaj vyžaduje tréning.
 
Majú psy pred dieťaťom rovnaký rešpekt ako pred dospelákom? Predsa len, vyššia postava môže vyvolávať väčší rešpekt...

Je tiež veľmi dôležité, aby pes rešpektoval svojho psovoda, a keďže sa bavíme o detských psovodoch, tak v tomto prípade dieťa. Rešpekt sa v toto športe nezískava výzorom či vekom psovoda. Ide o vzťahy, ktoré si ten či onen pes so svojimi trénermi a majiteľmi tvorí. Stáva sa, že ak je majiteľ alebo tréner psa nablízku, tak si za ním psík odbieha a mladému psovodovi sa potom ťažšie s takýmto tímom pracuje.
 
Dobre. Takže spĺňame kritériá veku, zrelosti a je tu predpoklad, že si dokážeme v krátkom čase zapamätať novú trať. Dokonca máme vlastného psa. Kde a ako začať?

Určite je veľmi dôležité, aby dieťa (ale to platí aj pre dospelých) začalo s tréningami agility v klube, ktorý má skúsených trénerov, kvalitné a bezpečné prekážky a v neposlednom rade aj vhodný terén. Vysvetlím prečo.
Tréner vám poradí cvičenia, ktoré sú bezpečné a vhodné pre správny vývoj psa. Napríklad s mladým psom sa nesmú nacvičovať niektoré prekážky ako je napríklad slalom, pretože je náročný aj po fyzickej, aj psychickej stránke. Okrem toho, tréner vám potom poradí aj také hry, ktoré môžete robiť v domácom prostredí, aby sa zlepšil váš vzťah a napredovali ste rýchlejšie. Začína sa vždy nácvikom jednoduchších prekážok, začnú sa spájať do sekvencií (3-4 prekážky za sebou). Postupne sa pes učí prekonávať všetky prekážky, ktoré používame v agility a psovod sa popri tom učí vedenie svojho parťáka po parkúre. To znamená rôzne otočky a rôzne rozloženie prekážok.

Po akom čase sa môže dvojica postaviť spoločne na štartovaciu čiaru agility súťaží?


Na preteky sú pripravení vtedy, keď pes ovláda všetky prekážky a keď si psovod dokáže zapamätať a prebehnúť so štvornohým kamarátom všetky prekážky. Môže to trvať okolo šesť mesiacov (ak sa začína s dospelým psom), ale pokojne aj 2 roky.
 
 
Psík, s ktorým sa chceme prihlásiť do súťaže, musí mať:
-        vek od 18 mesiacov
-        výkonnostný preukaz, ktorý vydáva krajina, v ktorej je registrovaný.

 
V zahraničí sú tie podmienky veľmi obdobné. Preteky sú otvorené vždy pre všetkých, čiže sa môžu prihlásiť aj súťažiaci zo zahraničia, rôzneho veku, dokonca môžu súťažiť aj psíky čistokrvné i krížence.
 
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]