Autor textu: Školské.sk
22.11.2019

Projekt ERAdiate ŽU sa zaradil  medzi úspešné príbehy európskeho výskumu

Projekt sa po piatich rokoch skončil v júli 2019.

Foto: UNIZA

Žilina 22.11.2019 (Skolske.sk)


Európska komisia nedávno zverejnila na svojich internetových stránkach medzi úspešnými príbehmi európskeho výskumu medzinárodný projekt ERAdiate „Enhancing Research and InnovAtion dimensions of the University of Zilina in intelligent transport systems - Posilnenie výskumu a inovácii na Žilinskej univerzite v oblasti inteligentných dopravných systémov”. Projekt ešte v roku 2013 pripravil kolektív zamestnancov pod vedením pracovníkov Fakulty elektrotechniky a informačných technológií prof. Milana Dada a prof. Ladislava Janouška, ktorí ho po úspešnom hodnotení v Európskej komisii aj koordinovali v spolupráci s ďalšími kolegami z univerzity.


 
Žilinská univerzita v Žiline
Oddelenie pre medzinárodné vzťahy a marketing
Ing. Martina Slavíková
špecialista PR
E-mail: [email protected]
Tel.: +421 41 513 5129 | mobil: +421 905 658 003
 
 

V roku 2012, pri výzve ERAChair, sme sa rozhodli uchopiť  šancu ešte viac posilniť dimenziu Žilinskej univerzity v oblasti inteligentnej dopravy  a podať projekt ERAChair - ERAdiate. Úspešný  projekt bolo možné podať len vďaka obrovskému entuziazmu prof. Ladislava Janouška a ďalších našich kolegov zo Žilinskej univerzity.

Povedal prof. Milan Dado, významný dlhoročný zamestnanec a vedúci oddelenia komunikačných technológií z Fakulty elektrotechniky a informačných technológií.

Projekt ERAdiate získal financovanie zo siedmeho rámcového programu Európskej komisie (EK) v schéme ERA-Chair a bol orientovaný na spoluprácu medzi špičkovými výskumnými pracovníkmi. Vyústil do inovatívnych riešení v oblastiach inteligentnej mestskej dopravy, podpory vozidiel reagujúcich na núdzové situácie a aplikácií pre plynulejšiu osobnú dopravu v mestách, ale aj v ďalších oblastiach podpory dopravných riešení informačnými a komunikačnými technológiami a udržateľnej mobility.

Vďaka projektu dokázala Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) pritiahnuť na svoju akademickú pôdu špičkových výskumných pracovníkov v oblasti dopravy a informačno-komunikačných technológií nielen z Európy ako napríklad Talianska, Francúzska, ale aj z Iránu či Kanady, čím univerzita dokázala výrazne zlepšiť svoj výskumný potenciál.

ERA-Chair („kreslo“ európskeho výskumného priestoru) schéma je v rámcových programoch pre výskum a inovácie EK súčasťou opatrení určených na rozširovanie účasti krajín s nižšou úrovňou HDP na európskom výskume a šírenie excelentnosti v týchto krajinách. Schéma je navrhnutá tak, aby pritiahla špičkových akademických a výskumných pracovníkov na univerzity so silným potenciálom pre excelentnosť výskumu pod dohľadom vynikajúceho výskumného pracovníka a manažéra známeho ako „ERA-Chair holder“ (držiteľ ERA-Chair)“, ktorým bol v prvej časti projektu Dr. Karl Ernst Ambrosch z Rakúska a od roku 2017 prevzala vedenie projektu vo funkcii držiteľa ERA-Chair pani prof. Tatiana Kováčiková, predtým pôsobiaca na viacerých pozíciách v zahraničí ako napríklad v organizácii Eurescom v nemeckom Heidelbergu, ktorý sa sústreďuje na výskum
a vývoj v oblasti informačných a komunikačných technológií. Okrem toho pôsobila aj ako výskumníčka v Európskom telekomunikačnom štandardizačnom inštitúe (ETSI), či v Bruseli v riadiacom úrade vedeckého programu COST pre spoluprácu výskumníkov nielen v Európe ako zástupkyňa riaditeľa pre vedu a vedúca vedeckej administrácie. Pod jej vedením v spolupráci s koordinátormi sa podarilo projekt ERAdiate ukončiť s  uznaním EK.

Počas projektu tím ERAdiate podnietil prípravu mnohých ďalších projektov, vrátane vybudovania strategického partnerstva medzi viacerými mestami, čo pripravilo pôdu pre ďalšiu spoluprácu na výskumných a inovačných projektoch. Tím získal ďalšie finančné prostriedky na cielené projekty inteligentnej dopravy v oblasti cezhraničnej spolupráce a rámcového programu EK H2020.
Projekt sa po piatich rokoch skončil v júli 2019 a následne sa tím projektu ERAdiate transformoval na nové oddelenie európskych výskumných a inovačných projektov na Žilinskej univerzite. Medzinárodný vedecký tím  tak pokračuje na výskume autonómnych vozidiel, súčasných a budúcich trendoch a perspektívach trvalo udržateľnej, inteligentnej a inkluzívnej mobility a inteligentných riešeniach pre dediny a mestá práve na UNIZA.
 
 Žilinská univerzita v Žiline
Fakulta elektrotechniky a informačných technológií
Katedra multimédií a informačno-komunikačných technológií
prof. Ing. Milan Dado, PhD.
vedúci oddelenia komunikačných technológií

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]