Autor textu: Zuzana Peternai
22.11.2019

Riaditelia sa vzdelávali (aj) o demokracii

Hosťujúcou inštitúciou bola Stredná odborná škola pedagogická v Leviciach.

Foto: Foto: Zuzana Mészárosová

Nové Zámky 22. novembra (Školské.sk) - Národná služba pre elektronickú spoluprácu škôl – program eTwinning aj tento rok pripravila konferenciu pre riaditeľov a vedúcich pracovníkov materských, základných a stredných škôl s výstižným názvom: „Demokracia v školstve“. Hosťujúcou inštitúciou bola Stredná odborná škola pedagogická v Leviciach, ktorá sa ujala svojej úlohy mimoriadne nadšene.
​​​​​​​
Kvalitný program bol obsahovo vyvážený, primerane sa striedali teoretické poznatky a praktické skúsenosti prezentujúcich, medzi ktorými boli známe osobnosti ako bývalý veľvyslanec Kálmán Petőcz, predseda Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku, ktorý vo svojej pútavej prednáške sa venoval najväčším výzvam, ktorým dnes čelí demokracia a polemizoval nad otázkou, ako ich reflektovať v škole.

pic
Foto: Zuzana Mészárosová

Zuzana Labašová, lektorka globálneho vzdelávania a kritického myslenia v CEEV Živica nás praktickými cvičeniami a osobnými skúsenosťami učila pozerať sa na svet a rozoznávať jeho komplexitu a zložité vzťahy a súvislosti, ktoré v ňom vládnu.

Zuzana Mészárosová, učiteľka Obchodnej Akadémie v Leviciach, ambasádorka programu eTwinning a krajská koordinátorka AmbEDK sa dlhodobo venuje výučbe ľudských práv, európskej demokratickej kultúry a využíva moderné inovatívne formy výučby spojené so zážitkovým učením. Zameriava sa na podporu vyjadrenia vlastných názorov, či kritického myslenia študentov, podporu empatie a vyžíva moderné prostriedky IKT na podporu samostatnej a tvorivej práce študentov v bežnej pedagogickej praxi i práci na projektoch eTwinning. Práve cez jeden z realizovaných a ocenených projektov s názvom @mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture ukázala európsku dimenziu výučby o demokracii a dala inšpiráciu na množstvo aktivít priamo so žiakmi na hodinách.

Zuzana Peternai
, riaditeľka, učiteľka anglického jazyka, ambasádorka programu eTwinning a školská koordinátorka projektov Erasmus+ predstavila titul eTwinning škola cez jej osobný príbeh a vlastnú skúsenosť a dala jednoduchý návod pre prítomné inštitúcie, ako získať toto prestížne ocenenie.

Po prestávke s občerstvením nasledovala Zuzana Szabóová z Centra komunitného organizovania NIE V NAŠOM MESTE, ktorá sa zameriava na podporu a rozvoj tolerancie a ľudských práv s príspevkom Školy by mali byť za demokraciu.

Alena Mičicová, riaditeľka Univerzitnej knižnice Žilinskej univerzity v Žiline a manažérka projektu Europe Direct Žilina – EDIC predstavila menej známu sieť informačných centier EDIC, ktorá je silným informačným zdrojom, možnosťou pre výmenu skúseností, príkladov dobrej praxe, šancou pre nadviazanie projektovej spolupráce.

Na záver sme sa od Michaely Bogdányovej z SAAIC (Národnej agentúry programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu) dozvedeli kedy, ako a kde sa uchádzať o podporu kombinovanej mobility a rozvoj prepojenia medzi virtuálnou výmenou v programe eTwinning a fyzickou mobilitou v rámci programu Erasmus+.

Konferenciu ukončila a účastníkom sa poďakovala Ľubica Sokolíková, koordinátorka programu eTwinning na Slovensku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]