Autor textu: Zuzana Peternai
23.11.2019

Príprava žiakov cez projekty

Vďaka medzinárodným aktivitám učitelia aj žiaci získajú širší obzor.

Foto: Z. Peternai: Nový projekt Think

Odvtedy realizujeme čoraz zaujímavejšie a náročnejšie programy so zahraničnými partnermi. Od roku 2016 sme zaviedli aj eTwinning do vyučovania a školy, za čo sme tento rok získali prestížne ocenenie eTwinning škola 2019-2020. Naše Erasmus+ projekty sú takisto kvalitné a obsahovo náročné, o čom svedčí ďalšie ocenenie „Európska značka pre jazyky 2019” získané v októbri za dlhodobú udržateľnosť projektu Nature Detectives (Detektívi prírody). V júni sme dokončili projekt Money Matters cez program Erasmus+, a už v novembri sme získali národný certifikát kvality za jeho kvalitnú realizáciu.

pic
Foto: Certifikát kvality

Sotva sme začali tento školský rok, keď nám oznámili, že nám schválili ďalšie dva projekty v programe Erasmus+: jeden pre učiteľov, vrámci ktorého sa môžu vzdelávať v Dubline, na Cypre a v Budapešti, dokonca aj vedenie školy sa môže ísť pozrieť na školský systém v Estónsku a na Izlande, druhý schválený projekt pre žiakov s názvom Think – Rozmýšľaj. S bulharskými, španielskymi, portugalskými a lotyšskými študentmi budú riešiť úlohy týkajúce sa tzv. mäkkých zručností (soft skills) ako kritické myslenie, spolupráca, kreativita a pod. vo virtuálnom priestore eTwinning. Okrem bežných týždňových mobilít sme tentokrát naplánovali, a už aj realizujeme jednu dlhodobú mobilitu v španielskom meste Granada, kde jedna žiačka sa stala rovnocenným študentom tamojšieho gymnázia na celé tri mesiace. Na konci dvojročnej spolupráce každý účastník – žiak dostane európsky certifikát Youthpass, ktorý bude dokonale reflektovať na ich získané vedomosti a zručnosti.

pic
Foto: Z. Peternai: Naša študentka v španielskej škole

Na osvojenie si vyššie spomenutých zručností sa škola od septembra zapojila aj do slovenského dvojročného programu Školy, ktoré menia svet. Cieľom projektu je vychovať aktívnych a uvedomelých občanov, ktorí sú ochotní zmobilizovať sa pre svoje okolie, znášajú dôsledky svojho rozhodnutia a prijímajú (falošné) správy otvorenou mysľou.
Vedenie školy verí, že vďaka medzinárodným aktivitám a rôznym projektom aj učitelia, aj žiaci získajú širší obzor, sú schopní posúdiť aktuálne dianie z inej perspektívy a získavajú realite blízke skúsenosti.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]