Autor textu: TASR
21.11.2019

Bytča: V gymnáziu odhalili pamätnú tabuľu novinárovi Jánovi Kuciakovi

Chceme jeho odkaz uchovať. Aby mladým pripomínal, aká krehká je sloboda.

Foto: Na snímke pamätná tabuľa novinárovi Jánovi Kuciakovi na Gymnáziu v Bytči dňa 20. novembra 2019, ktorý toto gymnázium navštevoval. FOTO TASR - Er

Bytča 21.11.2019 (TASR)

 Pamätnú tabuľu investigatívnemu novinárovi Jánovi Kuciakovi odhalili v stredu za prítomnosti jeho rodičov v priestoroch Gymnázia v Bytči, na ktorom študoval v rokoch 2000 – 2008. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

      ŽSK sa podľa nej rozhodol odhaliť tabuľu symbolicky v čase okrúhleho výročia Nežnej revolúcie. "Dnes žijeme v dobe, keď význam 17. novembra narastá. Záujmové skupiny a mocní oligarchovia si opäť podmanili Slovensko. Ján Kuciak sa vytrvalou a dôslednou prácou zaslúžil o odhalenie ich káuz a neprávostí, ktoré mali často medzinárodný presah, a stálo ho to to najcennejšie, život. Aj vďaka jeho obeti však dnes Slovensko prechádza očistným procesom. Chceme jeho odkaz uchovať. Aby mladým pripomínal, aká krehká je sloboda, a posilnil ich v každodennom boji za spravodlivosť," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

      Pamätná tabuľa je vyrobená z niekoľkých vrstiev skla.

Sklo symbolizuje krehkosť ľudského bytia. Jednotlivé vrstvy, z ktorých sa skladá pamätná tabuľa, znázorňujú novinové strany. Sú posiate číslami 0 a 1, ktoré predstavujú digitálny svet. Aj vďaka 'chybám', ktorých sa aktéri dopustili v digitálnom svete, mohlo vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka napredovať.

Erika Jurinová

​​​​​​
      "Janka Kuciaka som poznala od jeho desiatich rokov. Určite by so mnou súhlasil, že tá najdokonalejšia práca, ten najväčší diamant, sa rodí v skromnosti. Presne taký Janko bol. Skromný človek, ktorý nestál o to, aby všetci vedeli, že je v miestnosti. Ale poctivo pracoval na tom, k čomu ho viedli jeho najbližší," povedala riaditeľka gymnázia Slavka Sitarčíková.



      V roku 2018 bola Kuciakovi udelená Pamätná plaketa ŽSK in memoriam za odvahu, statočnosť a čestnosť pri novinárskej práci.

      Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou ho 21. februára 2018 zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 21. októbra na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v prípade vraždy obžalobu na Mariana K., Alenu Zs., Miroslava M. a Tomáša Sz. Ďalší obvinený Zoltán A. uzavrel s prokurátorom dohodu o vine, odobriť ju ešte musí súd.
​​​​​​​
      Ján Kuciak sa narodil 17. mája 1990 v Štiavniku v okrese Bytča.

pic
Foto: Na snímke slávnostné odhalenie pamätnej tabule novinárovi Jánovi Kuciakovi na Gymnáziu v Bytči dňa 20. novembra 2019, ktorý toto gymnázium navštevoval. FOTO TASR - Erika Ďurčová
pic
Foto: Na snímke slávnostné odhalenie pamätnej tabule novinárovi Jánovi Kuciakovi

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]